Latvijas iedzīvotāji Ukrainas kara dēļ lēmumu par tuvāko ceļojumu mēdz atlikt vai pārskatīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ģeopolitiskā situācija Ukrainā ieviesusi savas korekcijas arī tūrisma jomā. Latvijas iedzīvotāji piesardzīgāk veic rezervācijas tuvāko mēnešu braucieniem. Cilvēki arī baidās, vai lidojums nebūs pārāk tuvu Ukrainas robežai, kā arī bažījas par cenu pieaugumu, jo skaidrs, ka karš ietekmēs un jau ietekmē ceļojuma izmaksas. Tūrisma nozares pārstāvji Latvijas Radio norādīja, ka piesardzība un trauksme rimstas un interese par ceļošanu lēnām atgriežas. 

Latvijas iedzīvotāji Ukrainas kara dēļ lēmumu par tuvāko ceļojumu mēdz atlikt vai pārskatīt
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

„To mēs redzējām, ka, sākoties karam, interese par ceļošanu ļoti krasi samazinājās,” atzīmēja tūrisma aģentūras „Ceļojumu bode” vadītājs Kaspars Gēgeris. Viņš norādīja, ka cilvēki pārvērtēja prioritātes un to, kā naudu nevis tērēt, bet ietaupīt. Līdz ar to plāni par ceļošanu tiek atlikti.

Gēgeris sacīja: „Iepriekšējās rezervācijas, kas ir samaksātas un kur pakalpojumi jau ir rezervēti, pēdējā brīdī atcelt bieži vien nevar, jo tad iemaksātā nauda nav atgūstama no aviokompānijām un viesnīcām. Tāpēc tie klienti, kas bija samaksājuši un kuriem ceļojumi notiek, šobrīd aizbrauca ceļojumos un no tiem neatteicās.”

Viņš stāstīja, ka piesardzība un trauksme ir nedaudz rimusies un interese par ceļošanu lēnām atgriežas.

„Nav tas apjoms, kas bija pirms kara. Par tādu apjomu nevar vēl runāt, bet pamazām interese atgriežas un ir tādi cilvēki, kas no jauna veic rezervācijas uz pavasari un uz vasaru. Ceļojumu rezervēšana ietekmē ceļojuma izmaksas un, ja degvielas cenas ir stipri paaugstinājušās, tad tas noteikti ietekmēs arī ceļojuma cenas, jo ir pārlidojumi un arī garie pārbraucieni ar autobusiem, kuros ievērojamu daļu no izmaksām veido degvielas cenas. Ja tās paaugstinās, tad diemžēl ceļojuma cenas būs augstākas, nekā bijām pieraduši,” skaidroja Gēgeris.

Tūrisma aģentūras "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša norādīja, ka ir jūtams, ka cilvēki ir nobijušies, un tam ir vairāki iemesli.

Viņa sacīja: „Pirmkārt par fizisko drošību. Tas, kas šobrīd ļoti uzmanīgi tiek pārbaudīts, ir lidojumu maršruts. Mēs pat sūtām trajektorijas, kā tiks veikts lidojums, piemēram, uz Turciju vai Ēģipti. 

Proti, cilvēki baidās, vai lidojums nebūs pārāk tuvu Ukrainas teritorijai. Bažas ir arī par tālāko situāciju, kāda būs ar cenu pieaugumu, inflāciju, jo skaidrs, ka karš ietekmēs un jau ietekmē. 

Caur degvielas cenām visu preču un pakalpojumu [izmaksas] pieaugs.”

Līdz ar to lēmumu par ceļojumu cilvēki mēdz atlikt vai pārskatīt. Keiša atzina, ka ir jūtams – cilvēki nogaida: „Nav vairs tik intensīvi, kā mēs varējām redzēt janvārī un februārī, kad notika samērā daudz ceļojumu rezervēšanas. Pašlaik cilvēki nogaida, jo vēlas saprast, cik liels būs cenu kāpums un kā tas ietekmēs viņu budžetu. Uz vasaru ir stipri samazinājusies interese no ceļotājiem.”

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente, tūrisma aģentūras "Vanilla Travel" vadītāja Inga Kavaca novērojusi 

divas tendences – vai nu ceļojuma rezervācijas veic ļoti savlaicīgi – pusgadu vai gadu pirms brauciena, vai pašā pēdējā brīdī. 

Asociācijas prezidente akcentēja, ka šobrīd lielākas bažas ir nevis par Latvijas ceļotgribētāju nedaudz apslāpēto vēlmi doties uz ārvalstīm, bet gan par ārvalstu viesu plūsmas apsīkumu Latvijā.

Kavaca norādīja: „Latvijas uzņemošo tūrismu tas ir ļoti ietekmējis, jo ir ziņas, ka plānotās rezervācijas, kad pie mums brauc lielāks cilvēku daudzums, – es nedomāju individuāli pa vienam vai diviem, bet, kad brauc lielāka cilvēku grupa ar mērķi šeit rīkot kādu pasākumu, – viss tika februāra beigās, marta sākumā atcelts. Un nav pieteikumu nākotnei, kas mums dotu redzējumu, ka ekonomikā būs attīstība šajā jautājumā. Un, protams, viens liels ienākošā tūrisma tirgus Latvijai ir Krievija. Tas nebūs kā tāds. Daudz ir arī Amerikas tirgus, un no turienes nebrauc uz reģioniem, kur tuvumā ir kara darbība. Un tas ietekmē arī visu Eiropu, jo vairumā gadījumu tiek uzskatīts, ka karadarbība ir Eiropā.”

Līdz ar to, kamēr Ukrainā nebeigsies karadarbība, arī Latvija nevar cerēt uz lielu tūristu apjomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti