Panorāma

Sācies festivāls "Ūdensgabali"

Panorāma

Satrauc labiekārtošanas darbi kāpu zonā

Aigars Kalvītis vadīs AS "Latvijas Gāze"

«Latvijas Gāzes» vadību uztic ekspremjeram Aigaram Kalvītim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

 

AS "Latvijas Gāze" (LG) padome piektdien ietekmīgā energouzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā iecēlusi bijušo Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti. Viņš šajā amatā nomainīs ilggadējo LG valdes priekšsēdētāju Adrianu Dāvi.  

LG padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Savickis pēc uzņēmuma padomes sēdes norādīja, ka Kalvītis LG valdes priekšsēdētāja amatam izvēlēts, ņemot vērā viņa vadības prasmes. Tāpat viņš ir orientēts sadarbībai gan ar Austrumiem, gan ar Rietumiem. Par to to liecina viņa iepriekšējā darba pieredze Ministru prezidenta amatā, kad arī viņš spējis veiksmīgi sadarboties gan ar pārējiem valdības locekļiem, gan ar parlamentu.

Ekspremjers, kurš laika posmā no 2004. gada decembra līdz 2007. gada decembrim vadījis divas valdības, pēdējos gados ieņēma Krievijas uzņēmējam Jurijam Šefleram piederošās AS "Latvijas Balzams" padomes priekšsēdētāja amatu un Savickim daļēji piederošā hokeja kluba "Dinamo Rīga" valdes priekšsēdētāja amatu.

Noliedz, ka Savickis pamudinājis

Pats Kalvītis gan noliedz, ka pieteikties uz LG valdes priekšsēdētāja amatu viņu būtu pamudinājis Savickis.

"Es pats uzzināju, ka ir tāds konkurss izsludināts un pieteicos," apgalvoja Kalvītis. Ekspremjers atzina, ka enerģētika viņam nav sveša – šajā jomā strādāts gan ekonomikas ministra, gan premjera amatā. "Man enerģētika vienmēr ir interesējusi," noteica Kalvītis.

Viņš neizslēdza, ka viens no aspektiem, kādēļ izvēlēts LG vadītāja amatam, ir arī viņa labās attiecības ar Krieviju. 

"Es kā valdības vadītājs savā laikā izveidoju attiecības ar Krievijas Federāciju un tās tajā laikā tiešām uzlabojās. Varbūt, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc mani izvēlējās," teica jaunais LG valdes priekšsēdētājs. 

Kalvītis darbu LG vadītāja amatā oficiāli sāks nākamajā darba dienā - nākampirmdien, 17.augustā.

Viņš jau tuvākajā laikā plānojot atstāt amatus "Latvijas Balzamā" un "Rīgas Dinamo". ""Latvijas Gāze" ir ļoti nopietns izaicinājums un apvienot to ar vairākām nodarbošanām to nebūs iespējams," teica Kalvītis.

Izaicinājums - tirgus liberalizācija

Vaicāts par saviem uzdevumiem LG, Kalvītis par lielāko izaicinājumu sauc gaidāmo dabasgāzes tirgus liberalizāciju:

"Nu, protams, ka dabasgāzes tirgus liberalizācijas jautājumi būs vissarežģītākie turpmākajos divos vai trijos gados. Tur būs ļoti daudz gan ekonomisko, gan juridisko aspektu, gan tīri tehnisko. Es domāju, ka ir ļoti svarīgi, lai šī procesa rezultātā neciestu ne akcionāri, ne gāzes patērētāji, ne iedzīvotāji. Tā kā šis būs viskomplicētākais process, kas būs jāveic nākotnē," teica Kalvītis.

Jaunais "Latvijas Gāzes" vadītājs Aigars Kalvītis par pirmajiem darbiem
00:00 / 00:24
Lejuplādēt

Viņaprāt, pašreizējā ģeopolitiskā situācija nav vienkārša.

"Es ceru, ka gāzes biznesā vismaz Latvijas un Baltijas teritorijā politiskie faktori nedominēs pār ekonomiskajiem," teica Kalvītis.

Viņaprāt, LG vēsturiski ir bijis Latvijas veiksmīgākais uzņēmums, kas izgājis cauri privatizācijas procesam, iegūstot divus stratēģiskos investorus – gan no Austrumiem, gan no Rietumiem.

Tāpat LG visus šos gadus bijuši labi darbības rādītāji, tostarp peļņa. "Nav bijis ne tehnisku problēmu, ne gāzes piegādes problēmu. Šajā sfērā nekad neesmu sajutis politiskos aspektus, arī kā bijušais politiķis. Tā kā pilnīgi iespējams turpināt šo darbu tādā pašā veidā, kā tas ir bijis iepriekšējos 15 gadus," tā Kalvītis. 

Kalvīša vietnieki būs Mario Nulmeiers un Aleksandrs Frolovs. Par LG valdes locekli piektdien ievēlēta arī Zane Kotāne.

49 gadus vecais Kalvītis ir absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ekonomikas fakultāti, kur saņēmis lauksaimniecības ekonomikas bakalaura grādu un lauksaimniecības ekonomikas maģistra grādu, kā arī Korkas Universitāti Īrijā, kur saņēmis pārtikas rūpniecības biznesa maģistra grādu. Kalvītis arī ir stažējies ārpus Latvijas.

Savulaik Kalvītis ir strādājis dažādos pārtikas rūpniecības uzņēmumos, bijis Saeimas deputāts, zemkopības ministrs, ekonomikas ministrs, kā arī Ministru prezidents laikā no 2004.gada 2.decembra līdz 2007.gada 20.decembrim. Kalvītis bija arī nu jau likvidētās Tautas partijas viens no dibinātājiem un vadītājiem.

Jau vēstīts, ka ilggadējais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis nolēmis atstāt darbu LG. Uz kompānijas vadītāja amatu izsludināts konkurss. Sākotnēji amatam pieteikušies daudz pretendentu, taču pēdējai kārtai izvirzīti pieci seši cilvēki. Kandidātu vidū bija gan vietējie, gan ārvalstu speciālisti.

Pretendentu vidū bija arī Kalvītis, kuru Savickis raksturoja kā "nopietnu kandidātu". Pārējo pretendentu vārdus attiecīgajam amatam LG padomes priekšsēdētāja vietnieks neatklāja.

Četru līdzšinējās valdes locekļu pilnvaru termiņš beigsies 16. augustā. Trīs no šiem LS valdes locekļiem, proti, valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, viņa vietnieks Aleksandrs Mihejevs un valdes locekle Anda Ulpe jau iepriekš paziņojuši, ka darbu kompānijā vairs neturpinās. Pēc 16. augusta darbu  LG valdē turpinās uzņēmuma valdes loceklis Gints Freibergs, kā arī jaunais valdes loceklis Aleksandrs Frolovs. Darbu kompānijā turpinās arī Mario Mulmeiers, kura pilnvaru termiņš beidzas nākamā gada 31.decembrī.

LG nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu un sadali. Lielākais LG akcionārs ir vācu energokompānija "E.ON Rurhgas International GmbH", kam pieder mazliet vairāk nekā 47% akciju. Vācijas uzņēmums gan jau pirms kāda laika pieņēmis lēmumu pārdot sev piederošās LG akcijas. 34% LG akciju pieder Krievijas dabasgāzes gigantam "Gazprom", bet vēl 16% - Savicka vadītajai "Itera Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti