Regulators neapmierina «Latvijas gāzes» lūgumu par turpmāku tarifa celšanu – spēkā paliek līdzšinējā cena (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nav izdevusi administratīvo aktu, kas būtu par pamatu no šā gada 1. oktobra paaugstināt saistīto lietotāju jeb mājsaimniecību tarifus. Attiecīgi dabasgāzes tarifi saistītajiem lietotājiem saglabājas līdzšinējā līmenī, kas spēkā no šā gada 1. jūlija, informēja SPRK.

Precizējums

Precizēts ziņas virsraksts. SPRK nevis atlika lēmuma pieņemšanu saistībā ar LG lūgumu par turpmāku tarifa celšanu mājsaimniecībām, bet gan to nav apmierinājis.

SPRK šā gada septembra sākumā saņēma AS "Latvijas gāze" (LG) iesniegumu, kurā lūdza izvērtēt iespēju pārskatīt saistīto lietotāju (mājsaimniecību) tarifus no šā gada 1. oktobra. Savukārt šā gada 26. septembrī LG vērsās SPRK ar precizētu iesniegumu ar lūgumu lēmumu par iepriekš minēto pieņemt šā gada decembra sākumā.

Proti, LG lūdz SPRK lēmumu par saistīto lietotāju tarifu pārskatīšanu no 1. oktobra atlikt līdz decembra sākumam.

Tādējādi SPRK nav izdevusi administratīvo aktu, kas būtu par pamatu no 1. oktobra paaugstināt tarifus.

Ņemot vērā valsts noteiktos atbalsta pasākumus un LG lūgumu pagarināt iesnieguma izvērtēšanas termiņu līdz šā gada decembrim, SPRK ir izvērtējusi minēto informāciju un sniegusi atbildes vēstuli LG 30. septembrī.

Vienlaikus SPRK norādīja, ka LG iesniegumā ietvertais lūgums par tarifu pārskatīšanu no 1. oktobra, izdodot jaunu administratīvo aktu, nav apmierināms, jo iesniegumā ietvertais lūgums esošajos apstākļos neatbilst Administratīvā procesa likumā noteiktajam un šādas administratīvā akta izmaiņas nebūtu tiesiskas.

Līdz ar to LG iesniegumā minētā lūguma izvērtēšanas process ir noslēdzies. SPRK atbilde aptver abus LG iesniegumus, piebilda regulatorā.

"Tas nozīmē, ka no šā gada 1. oktobra "Latvijas Gāzes" noteiktie saistīto lietotāju tarifi nemainās," norādīja SPRK.

KONTEKSTS:

LG grasījās šoruden plānoja vēlreiz celt gāzes tarifu, jo ir būtiski kāpušas cenas, par kurām tā tiek iepirkta. LG septembra pirmajā pusē vērsās SPRK ar lūgumu izvērtēt iespēju no 1. oktobra pārskatīt dabasgāzes tarifu. SPRK saņēmusi LG iesniegumu ar lūgumu izvērtēt iespēju pārskatīt tarifu, nevis pašu tarifu projektu. SPRK vērtēja, vai šāds lūgums ir pamatots.

SPRK atgādināja, ka LG tarifs saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām mainās 1. jūlijā un 1. janvārī, ko nosaka SPRK lēmums. Attiecīgi SPRK lēmums neparedz tarifu vērtības saistītajiem lietotājiem mainīt biežāk nekā divas reizes gadā.

No 2022. gada 1. jūlija mājsaimniecībām, kas iegādājas dabasgāzi pēc regulētā tarifa, mainījās dabasgāzes tarifs nākamajam pusgadam. 2022. gada otrajā pusgadā dabasgāzes tirdzniecības gala tarifi mājsaimniecībām atkarībā no patēriņa pieauga par 6,86 eirocentiem par katru patērēto kilovatstundu (kWh), iekļaujot pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli, ja dabasgāze tiek izmantota kā kurināmais, liecina LG mājaslapā pieejamā informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti