Dienas notikumu apskats

Eksperte: MTG pārdošana pārgrupēs tirgu un liks sarosīties vietējiem mediju uzņēmumiem

Dienas notikumu apskats

Tilersons pieļauj militāru rīcību pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas dēļ

«Latvijas gāzes» potenciālie konkurenti reģistrējas, bet ar piedāvājumiem nogaida

«Latvijas gāzes» potenciālie konkurenti reģistrējas, bet ar piedāvājumiem nogaida

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šobrīd ir apstiprināta lielākā daļa normatīvo aktu, kas nepieciešami, lai no 2017.gada aprīļa atvērtu dabasgāzes tirgu. Dabasgāzes tirgotāju reģistrā jau reģistrēti 14 komersanti, kas pēc tirgus atvēršanas varētu kļūt par pašreizējā monopolista „Latvijas gāze” konkurentiem, taču tie nesteidz ar konkrētiem piedāvājumiem.

Līdz šā gada 3.aprīlim, no kura Latvijā tiek atvērts dabasgāzes tirgus, atlikušas tikai divas nedēļas. Līdz šim pieņemti deviņi no kopumā 12 normatīvajiem aktiem, kas saistīti ar dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Tiesa gan, līdzšinējā monopolista „Latvijas gāze” potenciālie konkurenti ir norādījuši, ka viņu iesaistīšanas Latvijas tirgū lielā mērā atkarīga no tā, kādi būs dabasgāzes pārvades tarifi. Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēža Rolanda Irkļa teiktā, tarifus varētu apstiprināt šā gada maijā.

Irklis gan uzskata, ka šim faktam nevajadzētu ietekmēt tirgus atvēršanu: “Būtu vēlams, ka tarifs stājas spēkā iespējami ātri, jo jaunajam pārvades tarifam ir pilnīgi citi principi. Bet jauna tarifa spēkā neesamība no 3.aprīļa nenozīmē, ka tirgus ir aizvērts vai tirgus nevar funkcionēt.”

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs stāsta, ka dabasgāzes tirgotāji, slēdzot līgumus ar klientiem, tajos var atrunāt savu rīcību saistībā ar pārvades sistēmas tarifu izmaiņām.

“Pārvades tarifus tirgotāji savos piedāvājumos var iekļaut ar atrunu, ka viņi drīkst mainīt savu piedāvājumu, kad mainās pārvades tarifs.

Līdz ar to tirgotājiem ir iespēja, un to saprātīgs tirgotājs, visticamāk, arī darīs, jo pārvades tarifs jau netiks iesaldēts. Mums paredzēts pārvades tarifus pārvērtēt katru gadu, sekot līdzi, kādi r apjomi.”

Patlaban dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēti jau 14 tirgotāji. Par interesi konkurēt Latvijas dabasgāzes tirgū paziņojuši šīs nozares uzņēmumi no Lietuvas un Igaunijas.

Irklis spriež, ka pagaidām „Latvijas gāzes” potenciālie konkurenti ieņēmuši nogaidošu pozīciju: “Citi tirgotāji ir izteikuši, ka viņi vērtēs un skatīsies, kādas viņiem iespējas konkurēt ar “Latvijas gāzes” izteiktajiem piedāvājumiem. Pieņemu, ka lielākā aktivitāte sāksies aprīlī, maijā, jūnijā, kad varētu tikt izteikti piedāvājumi arī no citiem tirgotājiem.”

Jāpiebilst, ka rīvēšanās starp „Latvijas gāzi” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju aizkavējusi arī Inčukalna pazemes krātuves un Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu apstiprināšanu. Nodalīto dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru „Conexus Baltic grid” ir plānots pārdot līdz šā gada beigām.

Vēstīts, ka 2017.gada 3.aprīlī tiks atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus. Tālab tiks sadalīts gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze", no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus".

"Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod. Ekonomikas ministrs Ašeradens ("Vienotība") iepriekš neizslēdza iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma lielāko akcionāru.

Tikmēr divi uzņēmumi - AS "Latvenergo” un SIA “Enefit” - publiski paziņojuši, ka varētu iesaistīties gāzes tirgošanā. Tāpat dabasgāzes tirgotāju reģistrā pieteikušies divi Lietuvas uzņēmumi - “Litgas” un “Lietuvos dujos”, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atklāja SPRK vadītājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti