«Latvijas gāze»: Gāzes cena turpinās sarukt un septembrī sasniegs astoņos gados zemāko līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pateicoties zemajām naftas cenām, dabasgāzes tarifi Latvijā turpinās samazināties un septembrī sasniegs zemāko līmeni pēdējo astoņu gadu laikā, prognozē gāzes piegādes monopoluzņēmumā AS "Latvijas gāze" (LG).

Dabasgāzes tarifi rūpnieciskajiem patērētājiem samazinājās gan februārī, gan martā. Līdz septembrim tie varētu vēl samazināties par 7%-10%. Savukārt mājsaimniecībām jūlijā tarifi varētu samazināties par 7% plīts lietotājiem un 12% - apkures lietotājiem.

LG norāda, ka dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām pakāpeniski samazinās jau kopš 2013. gada, un kopējais samazinājums 2016. gada jūlijā varētu sasniegt 23% plīts lietotājiem un 34% apkures lietotājiem.

Savukārt rūpnieciskajiem patērētājiem tarifi pakāpeniski samazinās kopš 2014. gada decembra, un kopējais tarifu samazinājums septembrī var sasniegt 32%-41% atkarībā no patēriņa grupas. Tas labvēlīgi ietekmē gan ražošanas uzņēmumus, gan siltumenerģijas patērētājus pilsētās, kurās izmanto dabasgāzi siltumenerģijas ražošanā.

LG prognozē, ka piemērojamā dabasgāzes tirdzniecības cena 2016. gada otrajā pusgadā samazināsies līdz 156,52 eiro par tūkstoš normālkubikmetriem.

LG piebilst, ka rūpnieciskajiem klientiem dabasgāzes tarifi mainās katru mēnesi. Savukārt mājsaimniecībām dabasgāzes tarifi mainās divreiz gadā - 1. janvārī un 1. jūlijā.

Tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas, attiecīgi - naftas produktu cenām, pie kā ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena, valūtu vērtībām un iegādātiem krājumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Dabasgāzes pakalpojumu tarifi nav mainījušies kopš 2008. gada, un gala cena patērētājam mainās vienīgi atkarībā no iepirkuma cenu izmaiņām, norāda uzņēmumā.

  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti