Rīta intervija

EM parlamentārais sekretārs Edgars Putra par nākamā gada budžetu

Rīta intervija

LIZDA vadītāja Inga Vanaga un izglītības ministre Mārīte Seile: Par streiku un algu modeli

«Latvijas gāze» cer uz lielākā Baltijas dabasgāzes tirgus spēlētāja vietu pēc 2017.gada

«Latvijas gāze» cer uz lielākā Baltijas dabasgāzes tirgus spēlētāja vietu pēc 2017.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uzņēmums “Latvijas gāze” prognozē, ka pēc 2017.gadā iecerētās dabasgāzes tirgus liberalizācijas tā varētu kļūt par Baltijas ietekmīgāko dabasgāzes tirgus spēlētāju, konkurējot arī Lietuvas un Igaunijas uzņēmumiem – šādu prognozi intervijā Latvijas Radio pauda uzņēmuma vadītājs Aigars Kalvītis.

“Protams, “Latvijas gāzes” interesēs pēc tirgus atvēršanas ir dominēt Baltijas reģionā. Tas ir pilnīgi skaidrs,” saka Kalvītis.

Viņš norāda, ka cerības uz to saistītas ne tikai ģeogrāfisko izvietojumu, bet arī infrastruktūra ir piemērota, lai apgādātu Baltijas tirgu ar gāzi.

Kalvītis arī norādīja, ka šobrīd Lietuvas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa radīto konkurenci uzņēmuma piegādēm nevērtē kā pietiekami nozīmīgu: “Šobrīd Lietuvā vidējā gāzes cena ir apmēram par 20% augstāka nekā Latvijā. Ja runājam par tirdzniecību, cenām, apjomiem, tad Lietuva nav “Latvijas gāzei” šobrīd konkurents. (..) Vēl vairāk – viņiem šobrīd nav pat līguma ar “Gazprom” par nākošo gadu, un mēs nezinām, kas notiks pat šinī ziemā Lietuvas tirgū ar gāzes piegādēm. Tas beidzas 31.decembrī, un jauna līguma nav.”

Taujāts par Lietuvas gatavību piegādāt kompānijai “Latvenergo” testa veidā kādu apjomu gāzes, Kalvītis saka, ka “tas ir politisks, ne ekonomiski pamatots”. “Pirmkārt, nav iespējams to darīt, ņemot vērā “Latvijas gāzes” ekskluzivitāti Latvijas tirgū. Un, otrkārt, tas ir politisks. Treškārt, viņiem nav gāzes, ko pārdot,” pauda uzņēmuma vadītājs.

“Lielākā mērā energonesēju cena nosaka patēriņa apjomu. Šobrīd mēs jūtamies ļoti komfortablā situācijā, jo patēriņa cena ir gandrīz vēsturiski zemākajā punktā. Pie šādas gāzes cenas gandrīz visi citi kurināmie konkurenti zaudē konkurētspējā,” norāda Kalvītis.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 10.septembrī apstiprināja "Latvijas gāzes" pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas tostarp nodrošinās iespēju Latvijas lietotājiem iegādāties gāzi no Lietuvas un citiem alternatīviem avotiem. Kritiku noteikumiem gan paudusi ''Latvijas gāze'', kas aicinājusi tos pārstrādāt.

Novembrī sagaidāms Enerģētikas likuma grozījumu otrais lasījums Saeimā. AS "Latvijas gāze" šajā likumprojektā neiebilst pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017. gada 3. aprīlī, bet iebilst pret likumā noteiktajiem uzņēmuma sadalīšanas un nodalītā uzņēmuma pārdošanas termiņiem.

Tikmēr Administratīvā apgabaltiesa novembrī apturēja SPRK apstiprināto "Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu"  punktu, kas būtībā paredzēja dabasgāzes tirgus atvēršanu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti