«Latvijas gaisa satiksme» krīzes laikā ievieš stingrus taupības pasākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saistībā ar ārkārtējo situāciju, kas valstī ir izsludināta Covid-19 izplatības ierobežošanai, ir pieņemts lēmums par pasažieru pārvadājumu apturēšanu lidostā “Rīga”. Savukārt vispārējās epidemioloģiskās situācijas dēļ citviet pasaulē ir strauji samazinājies tranzītlidojumu skaits. Rezultātā VAS “Latvijas Gaisa satiksme” (LGS) ieņēmumi ir samazinājušies vairāk nekā par 90%. Tāpēc LGS valde ir pieņēmusi lēmumu apturēt uzņēmuma investīciju plānu realizēšanu ar mērķi koncentrēt finanšu resursus savu pamatfunkciju pilnvērtīgai un drošai realizēšanai Latvijas gaisa telpā, informēja LGS.

Vienlaikus ir pieņemts lēmums līdz brīdim, kad aviācijas nozare atjaunos pilnvērtīgu darbību, daļēji apturēt LGS darba koplīguma normu piemērošanu.

Solidarizējoties ar uzņēmuma darbiniekiem, LGS valde ir arī pieņēmusi lēmumu ierosināt uzņēmuma padomei noteikt valdes locekļiem izmaksājamo atalgojumu 50% apmērā no pašreizējās darba samaksas, kā arī krīzes laikā, ievērojot sociālās atbildības principus, samazināt darba samaksu dažādās darbinieku grupās.

“Mēs esam viena komanda, vienots kolektīvs un krīzi pārvarēsim kopā, grūtības uzņemoties solidāri,” lēmumu pamato LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

“Lai pēc krīzes, aviācijas nozarei atsākot normālu darbību, mēs varētu turpināt aeronavigācijas pakalpojumu sniegšanu, LGS vadības uzdevums ir saglabāt darbiniekus, kuru izglītība un kompetence bieži vien ir unikāla un kuru aizstājējus darba tirgū nebūs iespējams atrast. Tāpēc izdevumu optimizācija notiks uz investīciju, izmaksu un darba algu solidāras samazināšanas rēķina, darbinieku atlaišanu uzskatot par galējo līdzekli un cerot, ka to nevajadzēs izmantot,” skaidroja Tauriņš.

 LGS pieder specifiskas iekārtas (sakaru, navigācijas, radiolokācijas, meteoroloģijas u.c.) un sistēmas (piemēram, gaisa satiksmes vadības sistēma ATRACC), un LGS atbilstoši starptautisko normatīvu prasībām ir jānodrošina to nepārtraukta darbība divdesmit četras stundas diennaktī. Jebkāda sistēmu un iekārtu atslēgšana nav pieļaujama, jo turpinās valsts, militārie, arī kravu un repatriācijas lidojumi, kā arī avārijas situācijās ir jānodrošina gaisa kuģu apkalpošana.

Covid-19 izplatīšanās apstākļos šī gada 22. martā lidostā “Rīga” nolaidās tikai 23 gaisa kuģi, kamēr 2019. gadā vidēji diennaktī no lidostas “Rīga” pacēlās un lidostā nolaidās 238 lidmašīnas.

Būtiski ir samazinājies arī LGS vadīto tranzītlidojumu skaits. 22. martā LGS vadīja 167 lidojumus, kamēr pagājušajā gadā vidēji dienā - 590 lidojumus.

KONTEKSTS:

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu. Covid-19 Latvijā pirmo reizi konstatēts 2. martā. 

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti