Latvijas fiziķu radītais jaunuzņēmums «Cenos» iekļuvis ASV akseleratorā «500 Startups»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV akseleratorā "500 Startups" uzņēmis latviešu fiziķu radīto jaunuzņēmumu "Cenos", informēja uzņēmuma pārstāve Kristīne Tarvida. Piesaistot investīcijas no ASV, "Cenos" noslēdzis savu pirmssēklas investīciju raundu un ieguvis 362 tūkstošus eiro uzņēmuma attīstībai.

Tarvida pastāstīja, ka uzņēmuma 3D datorsimulāciju programmatūra "Cenos Platform" palīdz ražošanas uzņēmumiem samazināt laika patēriņu industriālo produktu izstrādē. 

Tarvida norādīja, ka "Cenos" ir trešais Latvijas jaunuzņēmums, kas ir iekļuvis "500 Startups" pēc Latvijas jaunuzņēmumiem "Printify" un "Funderful". Atšķirībā no priekštečiem "Cenos" ir pirmais jaunuzņēmums, kurš pēc ASV investīciju fondu piesaistes ir saglabājis sava uzņēmuma reģistrāciju Latvijā, tā stiprinot Baltijas jaunuzņēmumu ekosistēmu. 

Starp jaunuzņēmuma investoriem ir arī Baltijas un Austrumeiropas vadošais pirmssēklas akselerators un fonds "Startup Wise Guys", kā arī eņģeļinvestori no ASV, Norvēģijas un visām trim Baltijas valstīm. Starp "Cenos" investoriem ir arī bijušie inženieri, kuri ieņēmuši vadošos amatus tādos starptautiskos uzņēmumos kā "Ford", "Gillette" un "Kongsberg".

"Mūsu komandā strādā 10 cilvēki - fiziķi, inženieri, programmētāji un pārdevēji. Mūsu klienti ir Vācijā, Polijā, Kanādā, ASV, Meksikā un Brazīlijā. Pagājušajā gadā mūsu apgrozījums pārsniedza 100 tūkstošus eiro, izaugot vairāk nekā piecas reizes. Šogad mēs plānojam vairākkārt palielināt apgrozījumu un piesaistīt sēklas investīcijas turpmākai izaugsmei. Iekļūšana akseleratorā ir apstiprinājums, ka mūsu darbs interesē agrās fāzes investoriem no ASV, kas atzinīgi novērtē mūsu tehnoloģiju un komandas augsto kompetences līmeni, stāstīja "Cenos" līdzdibinātājs un vadītājs Mihails Ščepanskis. 

"Cenos" 2017. gadā dibināja trīs Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes absolventi - fizikas un matemātikas doktori Mihails Ščepanskis, Raimonds Viļums un Vadims Geža. Tajā pašā gadā komanda izgāja uzņēmuma pirmā investora "Startup Wise Guys" akseleratora intensīvo apmācības kursu Tallinā.

"Pasaule šobrīd iet cauri ceturtajai industriālajai revolūcijai, kur datoru darbu un automatizāciju rūpniecībā papildina ar gudrām un autonomām sistēmām, kuras veido lielie dati un mašīnmācīšanās algoritmi. Tas rada problēmu maziem un vidējiem ražošanas uzņēmumiem, kas nevar atļauties tādus digitālos rīkus kā inženiermodelēšana vai procesu datorsimulācija konkurētspējas nodrošināšanai," skaidroja "Cenos" līdzdibinātājs un produkta izstrādes vadītājs Vadims Geža.

"Cenos" komanda 2017. gadā uzvarēja jaunuzņēmumu prezentāciju konkursā, kas notika globālā tehnoloģiju, dzīvesstila un jaunuzņēmumu festivāla "Digital Freedom Festival" laikā. Tas ļāva uzņēmuma dibinātajiem iepazīties ar "500 Startups" komandu. Pēc tam bija vairākas sarunas un intervijas ar pašu akseleratoru, līdz 2019. gada novembrī "Cenos" tika uzaicināts piedalīties akselerācijas programmā Sanfrancisko, kur pašreiz notiek četrus mēnešus ilgs intensīvais sēklas stadijas uzņēmumu apmācību kurss.

"500 Startups" bijušais partneris Marvins Liao esot uzsvēris, ka viņu pārsteidza uzņēmuma ātrā attīstība, tāpēc nešaubījās par "Cenos" uzņemšanu akseleratorā.

"500 Startups" ir riska kapitāla fonds un "startup" akselerators Silīcija ielejā, kas īsteno dažādas "startup" programmas un pārvalda 350 miljonu ASV dolāru investīciju portfeli. Uzņēmums, kuru 2010. gadā dibinājuši bijušie "Google" un "Paypal" darbinieki, ir investējis vairāk nekā 2200 tehnoloģiju jaunuzņēmumos no visas pasaules. Akseleratora portfelī ir uzņēmumi, kuru vērtība pārsniedz 100 miljonus un 1 miljardu dolāru, piemēram, "Twilio", "Behance", "MakerBot", "SendGrid", "SlideShare" un daudzi citi.

"Cenos" pieder programmatūra "Cenos Platform", kas palīdz inženieriem modelēt 3D datorsimulācijas, kuras pēc tam izmantot, veidojot lielas un mazas metāla detaļas autobūves, aviobūves, naftas ieguves, kristālu audzēšanas un citās rūpniecības nozarēs, veicot induktīvo sildīšanu. Uzņēmumā norādīja, ka indukcijas metode rūpniecībā ietaupa līdz 80% laika un citus resursus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti