«Latvijas finieris» investēs 20 miljonus eiro sintētisko sveķu ražotnes izveidē Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kokapstrādes AS "Latvijas finieris" plāno investēt 20 miljonus eiro sintētisko sveķu ražotnes izveidē Rīgā, informēja "Latvijas finiera" uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciālists Pauls Beķeris.

Uzņēmumā skaidroja, ka rūpnīcas būvniecība ir daļa no starptautiskā konsorcija projekta "Viobond", kas "Latvijas finiera" vadībā apvieno deviņus partnerus no piecām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

"Latvijas finieris" kā projekta vadošais partneris projekta īstenošanā plāno ieguldīt līdz 20 miljoniem eiro, no kuriem astoņi miljoni eiro būs Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas (P&I) programmas 2021.–2027. gada periodam "Apvārsnis Eiropa” līdzfinansējums. Granta līguma parakstīšanas process pilnībā noslēdzās 2021. gada 18. maijā, oficiāli iezīmējot nozīmīgās sadarbības sākumu. Projekta īstenošana paredzēta no šā gada 1. septembra līdz 2026. gada 31. augustam.

Sintētisko sveķu rūpnīcas būvniecība plānota tuvāko trīs gadu laikā Rīgā, Bolderājas rūpnieciskajā mezglā. Tā būs aprīkota ar pasaulē unikālu tehnoloģiju, kas dos iespēju līmvielas ražošanā būtiski samazināt fosilā fenola īpatsvaru, to aizstājot ar atjaunojamo lignīnu – dabisku biopolimēru, kas sastopams koksnē.

Piecu gadu laikā projektā paredzēts izstrādāt formulu un radīt pasaulē pirmo industriālo ražošanas tehnoloģiju "zaļākiem", videi un cilvēkiem draudzīgākiem sintētiskajiem fenola formaldehīda sveķiem,

ko šobrīd Eiropā un citur pasaulē izmanto saplākšņu, siltumizolācijas materiālu, mēbeļu, grīdas segumu, smilšpapīru un daudzu citu ikdienā klātesošu produktu ražošanā, skaidroja uzņēmumā.

"Latvijas finiera" pārstāvis sacīja, ka sadarbībā ar koksnes ķīmiskās un mehāniskās pārstrādes uzņēmumu “Stora Enso” ir izstrādāta bērza saplākšņu ražošanas līmviela, kurā lignīns daļēji aizvieto fenolu. 

"Ir pamats ticēt, ka kopā ar projekta zinātniskajiem partneriem izdosies attīstīt sveķu formulu, kurā dabīgais polimērs lignīns aizstās fenolu vēl lielākā apjomā, nekā tas sasniegts šobrīd," teiks uzņēmuma paziņojumā.

“"Viobond" projekts ir kārtējais solis, kas piepilda arī “Latvijas finiera” apņemšanos – meklēt iespējas, lai līdz 2050. gadam pilnībā atteiktos no fosilo resursu izmantošanas uzņēmuma saimnieciskajā darbībā,“ akcentēja uzņēmuma valdes loceklis Māris Būmanis.

Starpnozaru projektā iesaistītie partneri ir "Latvijas finieris", Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Igaunijas uzņēmums "Graanul Biotech", Somijas uzņēmumi "ST1", "Chempolis", "Saint-Gobain Finland" un "Mirka", kā arī Vācijas uzņēmums "Pörner Ingenieurgesellshaft" un Spānijas "Fundacio Universitaria Balmes".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti