Panorāma

Kampaņā "Mēs" aicina saskatīt vienojošo

Panorāma

Panorāma

Latvijā atklāj pirmo betulīna ražotni

«Latvijas finieris» iegulda divus miljonus eiro betulīna ražotnes izveidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpinot efektīvu dabas resursu apgūšanu, ceturtdien, 5. maijā, bērza saplākšņa ražotāja AS "Latvijas finieris" oficiāli atklāja pirmo betulīna ražotni Latvijā. Betulīns ir balta pulverveida viela, ko iegūst no bērza tāss. Šo vielu izmanto pārtikas bagātinātāju, kosmētikas ražošanā un farmācijā. Potenciāli ir arī citi pielietojumi.

AS "Latvijas finieris" ir ieguldījusi apmēram divus miljonus eiro jaunajā betulīna ekstrakcijas jeb iegūšanas rūpnīcas "Betulin lab" izveidē. Aptuveni pusi no investīcijām veido Eiropas Savienības (ES) nauda. Tas ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā, atklāšanas pasākumā norādīja "Latvijas finiera" vadība. 

"Betulīns kā tikai piemērs no tiem jaunajiem produktiem, kuri nāks nākotnē ārā, es ceru, ne tikai no šīs pilota rūpnīcas, bet arī citām pilota rūpnīcām, ies pāri nozares robežām, iesaistīs gan farmāciju, gan medicīnu. Es pat nezinu, ko vēl viņi varētu iesaistīt, bet kopumā dos būtisku ieguldījumu tautsaimniecībai Latvijā," norādīja "Latvijas finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems.

Betulīns ir balta pulverveida viela, ko iegūst no bērza tāss. Šai vielai ir antibakteriālas īpašības. Jaunajā ražotnē ir ekstrakcijas laboratorija, reaktori, iepakošanas un uzglabāšanas telpas. Pašlaik galvenais izaicinājums ir atrast un piesaistīt klientus.

"Mums ir jāpierāda tam pircējam, ka tas ir labi, ka to var izmantot un ka tam ir nozīme, ka tas rada pievienoto vērtību. Ka tas ir nācis no dabas un ir dabīgs. Tas ir izaicinājums. Viens ir tagad uztaisīt šo pilota ražotni.

Mēs iegūsim līdz sešām tonnām produktu, bet tas nākamais etaps ir  tirgi," atzina "Latvijas finiera" valdes loceklis Māris Būmanis.

Betulīna izejvielu – bērza tāsi – pārdod klientam Vācijā. Latvijā betulīnu izmanto uztura bagātinātāju ražošanā un vienlaikus notiek sarunas ar vietējiem kosmētikas ražotājiem. Taču, lai ražotne varētu darboties ar pilnu jaudu, ir jāpabeidz sertifikācijas process.  

"Mēs esam gatavi ražošanu paplašināt, jo šobrīd mēs izmantojam mazāk nekā 5% no mūsu teorētiskās jaudas. Līdz ar to mums ir iespēja sameklēt jaunus klientus vai pieaicināt sadarbības partnerus un palielināt savu ražošanas apjomu," teica Ciems.

Nākotnē betulīnu var piedāvāt arī farmācijas uzņēmumiem, taču sertifikācija šādiem nolūkiem ir ilgāka, atzina Ciems. Pētījumi par betulīna izmantošanu turpinās. To varētu izmantot arī ūdens izturīgu plēvju ražošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti