Panorāma

Gan slimo, gan simulē – milst viltus slimības lapu problēma

Panorāma

Daugavpils noslēpumainais siltuma tarifs

"Latvijas dzelzceļš" atlaidīs 684 darbiniekus

«Latvijas dzelzceļš» atlaidīs vēl 684 darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts AS "Latvijas dzelzceļš" paziņojis Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) par 684 darbinieku atlaišanu līdz gada beigām. Mērķis – samazināt izmaksas. Uzņēmuma ieņēmumi aizvien samazinās kravu krituma dēļ. Daļu atlaisto darbinieku piesaistīt sev cer Rīgas lidosta.

Pēdējos trīs gados "Latvijas dzelzceļa" koncernā strādājošo skaits samazinājies no vairāk nekā 10 000 līdz aptuveni 7 000. Augustā un oktobrī uzņēmums paziņojis NVA par vēl kopumā 684 cilvēku atlaišanu. Intervijai "Latvijas dzelzceļš" nepiekrita. Rakstiskā atbildē uzņēmums norādīja, ka samazina izmaksas, lai varētu uzturēt dzelzceļa infrastruktūru un strādāt efektīvāk.

"Darbinieku skaita samazināšana notiks pakāpeniski, stingri ievērojot visas ar darba likumdošanu un sociālo garantiju nodrošināšanu saistītās prasības. [..] Darba tiesisko attiecību pārtraukšana skars gan administratīvo un atbalsta personālu, gan ražošanas personālu Rīgā un Latvijas reģionos, un tā notiks līdz pat šī gada nogalei," norādīja uzņēmumā.

Dzelzceļnieku arodbiedrība atzīmēja, ka atlaišanas sarunās ir iesaistīta un kopumā uzņēmuma lēmumi esot pamatoti.

"Cilvēki visi saprot. Kad krīt apjomi, tad ienākumi krīt. Tad jautājums ir – kā barot šos darbiniekus, kā uzturēt viņus?" vaicāja Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības pārstāvis Vladimirs Novikovs.

Kopš 2018. gada "Latvijas dzelzceļa" koncerna apgrozījums ir nokrities par aptuveni trešdaļu. Pērn palielināt atbalstu bija spiesta valsts, kas dažādās dotācijās "Latvijas dzelzceļam" piešķīra kopumā 75 miljonus eiro.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) darbinieku atlaišanu atbalsta un uzskata, ka izmaksas jāsamazina arī turpmāk.

"Mums joprojām uz vienu gan pārvadāto tonnu, gan apstrādājamo kilometru ir vairāk darbinieku nekā kaimiņvalstīs. Tas nozīmē, ka dažādu tehnoloģisko procesu pārveidošanā, darbību optimizēšanā ir lielas iespējas," uzskata ministrs.

NVA norādīja, ka iespējas atrast darbu no "Latvijas dzelzceļa" atlaistajiem esot.

Aģentūra sola palīdzēt ar konsultācijām, kā arī rīko tiešsaistes sarunas ar potenciāliem darba devējiem.

"Šajās sarunās arī piedalās daži darba devēji, kuri ir tieši uzrunājuši un tieši vēlas pastāstīt par darba iespējām viņu uzņēmumā "Latvijas dzelzceļa" cilvēkiem, kuriem ir plānota šī atbrīvošana," skaidroja NVA Darba tirgus departamenta Darba devēju atbalsta nodaļas vadītāja Inta Čodere.

Viens no darbaspēka meklētājiem, kas caur aģentūru uzrunājis dzelzceļniekus, ir starptautiskā lidosta "Rīga". Tajā norāda, ka aviācijas nozare vakcinācijas dēļ sākusi stabilizēties un darba apjoms pieaug. Šobrīd lidostā ir 83 vakances, savukārt līdz gada beigām lidostai būšot vajadzīgi līdz 150 jauni darbinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti