Dienas ziņas

Meklē vēl 20 dakterus klaunus

Dienas ziņas

Olainē turpinās cīņa ar liesmām

LDz valde amatus pagaidām saglabā

«Latvijas dzelzceļa» padome nesteidz lemt par valdes locekļu atstādināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) izteicis neuzticībai trim “Latvijas dzelzceļa” (LDz) valdes locekļiem, uzņēmuma padome valdes darbu vēl vērtē. Turklāt nav zināms, kad padome būs pārliecinājusies, vai ministra kritika “Latvijas dzelzceļa” valdei bijusi pamatota. Turklāt padome norāda uz spiediena izdarīšanu.

ĪSUMĀ:

  • Pirms divām nedēļām ministrs Linkaits izteica neuzticību LDz valdei.
  • Par LDz atbrīvošanu var lemt tikai padome, kurā vairākums ir no SM pārraudzītām struktūrām.
  • LDz padome pirmdien sēdē vēl nelēma par uzņēmuma valdes atbilstību amatiem.
  • Padome ar lēmuma pieņemšanu nesteidzas, norādot uz spiediena izdarīšanu.

«Latvijas Dzelzceļa» valde pagaidām saglabā amatus; padome ministram pārmet spiediena izdarīšanu
00:00 / 01:47
Lejuplādēt

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits trim no četriem “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļiem neuzticību izteica pirms divām nedēļām. Pats ministrs valdi atlaist nevar. Par to jāizšķiras uzņēmuma padomei, kas ar valdes locekļu atlaišanu lēmusi nesteigties.

Kad varētu būt skaidrs, vai ministra uzticību zaudējušie “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļi zaudēs arī amatus, padomes priekšsēdētājs Jānis Lange nevarēja pateikt: “Mēs ļoti labi saprotam, ka uzņēmumam vissliktākais, kas var būt, ir nenoteiktība. Tas ir viens no padomes uzdevumiem šo nenoteiktību mazināt, bet mēs varam pieņemt lēmumus tikai balstoties uz faktiem." 

LDz padome pieprasījusi valdei papildu informāciju par “Latvijas dzelzceļa” vagonu iznomāšanu un

lēmusi pasūtīs jaunu auditu par uzņēmuma tēriņiem reklāmai.

Padome ir pieprasījusi uzņēmumā veikt funkciju auditu, tāpat pēc padomes uzdevuma jau sākts audits par tēriņiem reklāmai. Raidījums "de facto" izpētījis, ka vairāk nekā divus miljonus eiro valstij piederošā koncerna uzņēmumi pagājušajā gadā un šā gada sākumā ir atvēlējuši sevis reklamēšanai. Lielai daļai tēriņu esot saikne ar Zaļo un Zemnieku savienības politiķiem. "Zaļzemnieki" arī iepriekš vadīja Satiksmes ministriju.

Koncerna padomē par neatkarīgo ekspertu dēvētais Aigars Laizāns, kurš ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes prorektors "zaļzemnieces" rektores Irinas Pilveres vadībā, LDz valdes lietā runā par spiediena izdarīšanu: “Es teikšu tā, ka kopējā gaisotne noteikti neatbilst OECD prasībām par labu korporatīvu pārvaldi.”

 

Satiksmes ministrs Linkaits spiediena izdarīšanu noliedz, vienlaikus vēlreiz kritizējot, ka mantojumā saņēmis padomi, kurā vairākums ir paša ministrijai pakļauti cilvēki, kam lēmuma pieņemšana tādējādi var nebūt vienkārša. “Ministrs formulē savu viedokli, balstoties uz to informāciju, kas ir manā rīcībā. Es esmu to tieši pateicis “ Latvijas dzelzceļa” menedžmentam, un tas arī viss,” sacīja ministrs. 

Linkaits stāsta – viņa pārmetumi “Latvijas dzelzceļa” vadībai nav mainījušies. Ministrs uzskata, ka uzņēmums strādā nesaimnieciski un, iespējams, pārkāpj konkurences prasības kravu pārvadājumu jomā.

Tomēr Linkaits neuzskata, ka padome ar valdes atlaišanu vilcinātos.

“Visa tā informācija, kas bija mūsu rīcībā un kas attiecās uz pārkāpumiem, padomei ir iesniegta. Padomei ir tiesības pieprasīt no valdes papildu informāciju, ko viņi arī pašlaik dara. Tad, kad būs pilna informācijas bāze padomei, tad viņi arī pieņems attiecīgo lēmumu.”

Uz jautājumu, vai valdes atstāšana amatos varētu likt mainīt “Latvijas dzelzceļa” padomi, Linkaits atbildēja izvairīgi, sakot, ka pagaidām padomes nomaiņai pamata neesot.

Pēc padomes sēdes “Latvijas Dzelzceļa” vadītājs Edvīns Bērziņš teica, ka nevienu pārmetumu nav saņēmis: “ Nebija neviena pārmetuma valdei par to, ka ir kaut kas nesaimnieciski vai kā savādāk pārkāpti kādi normatīvi. Tieši otrādi – padomes priekšsēdētājs vēlreiz pateica “paldies” par 2018.gada rezultātiem.”

Padomes priekšsēdētājs Lange gan norāda, ka neuzticības iemesls ir nevis labie pērnā gada finanšu rādītāji, bet citas lietas – laba pārvaldība un iespējamie pārkāpumi, par kuriem gaida ziņas no tiesībsargājošajām iestādēm. Ar lēmumu pieņemšanu Lange sola nevilcināties, bet termiņus nenosauc.

KONTEKSTS:

Pašlaik “Latvijas dzelzceļa” valdē strādā tās priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes locekļi Aivars Strakšas, Ēriks Šmuksts un  Ainis Stūrmanis. Bērziņš un Stūrmanis valdē darbojas kopš 2016. gada, bet Strakšas un Šmuksts – kopš 2017. gada.

7. maijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) izteicis neuzticību “Latvijas dzelzceļa” valdei, izņemot vienu tās locekli – Ēriku Šmukstu. Ministrijai esot aizdomas par "potenciālām koruptīvām shēmām". Par valdes locekļu atbrīvošanu no amata jālemj "Latvijas dzelzceļa" padomei. 

Raidījums «de facto» izpētījis, ka vairāk nekā divus miljonus eiro valstij piederošā koncerna uzņēmumi pagājušajā gadā un šā gada sākumā ir atvēlējuši sevis reklamēšanai. Liela daļa naudas aizceļojusi uz sporta organizācijām, turklāt vairākām no tām ir labi saskatāma saikne ar Zaļo un Zemnieku savienības politiķiem. «Zaļzemnieki» arī iepriekš vadīja Satiksmes ministriju.

Turklāt atklājies, ka “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļi nodrošinājušies ar dubultiem amatiem uzņēmumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti