«Latvijas dzelzceļa» iepirkumos četrus gadus darbojies kartelis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” 29 cenu aptaujās par būvdarbu un remontdarbu veikšanu dažādos Latvijas reģionos Konkurences padome atklāja saskaņotās darbības starp uzņēmumiem, kopumā piemērojot sodu 52 tūkstošu eiro apmērā, informēja Konkurences padome.

Konkurences padome ierosināja lietu pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņemtā ziņojuma, ka “Latvijas dzelzceļš” rīkotajās iepirkuma procedūras pretendenti ar dzelzceļa amatpersonu atbalstu saskaņojuši darbības pirms iepirkuma procedūras un tās laikā.

Kopējā šo iepirkumu summa pārsniedz 1,2 miljonus eiro.

To intervijā Latvijas Radio raidījumā “Aktuālā intervija” pastāstīja Konkurences padomes locekli Jāni Račko, kurš skaidro - cenu aptauja ir iepirkumu procedūra, kas notiek bez atklāta konkursa, bet tiek uzrunāti konkrēti uzņēmumi.

“Spriežot pēc tā, kādā veidā šī sarunāšana notikusi, nešaubīgi secināms, ka, visticamāk, “Latvijas dzelzceļš”, rīkojot objektīvu konkursu, būtu saņēmis zemākas cenas,” saka Konkurences padomes loceklis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lietas izpētes laikā konstatēts, ka septiņi uzņēmumi – SIA “Ogre S”, SIA “Dinar būve”, SIA “BTC”, SIA „Smarts”, SIA “PVL plussV”, SIA “Smartbūve” un SIA “KKT Construction” – ilgstošā laikā ir savstarpēji saskaņojuši savus piedāvājumus kopumā 29 “Latvijas dzelzceļš” cenu aptaujās.

Konkrētās iepirkumu procedūras notikušas laikā no 2011. līdz 2014.gadam un bija saistītas ar dzelzceļa būvdarbiem un remontdarbiem visā Latvijā.

Uzņēmumiem apmainoties ar informāciju par dalību iepirkuma procedūrās, tika izslēgta savstarpējā konkurence un cenu aptauju rīkotājs nesaņēma patiesi konkurējošus uzņēmumu piedāvājumus.

Turklāt  Račko norāda, ka šādi iepirkumi varētu būt iespējami amatpersonu līdzdalības dēļ: “To mēs gan nevaram apgalvot precīzi, ka šāds pārkāpums ir noticis, bet no lietas materiāliem redzams, ka

tas nav bijis iespējams bez amatpersonu iesaistes."

Iespējams, tie ir cilvēki, kas nav bijuši tieši iesaistīti iepirkumu organizēšanā.

Tā kā SIA “PVL plussV” apzinās pārkāpuma būtību un apņēmies to vairs nepieļaut, bet SIA “BTC” atzīst uzņēmuma iesaisti aizliegtajā vienošanā un nepieciešamību uzlabot uzņēmuma pārvaldību, abiem karteļa dalībniekiem Konkurences padome lēma par naudas soda samazinājumu. 

Galīgais naudas soda apmērs, kas par konkurences kropļošanu jāiemaksā valsts budžetā, SIA “Ogre S” ir 6236 eiro, SIA “Dinar būve” 700 eiro, SIA “BTC” 20 795 eiro, SIA “Smarts” 5256 eiro, SIA “PVL plussV” 3430 eiro, savukārt SIA “Smartbūve” ir 3263 eiro un SIA “KKT Construction” – 12 242 eiro.

Račko pastāstīja, ka šajā lietā pārkāpuma atklāšana bija iespējama, pateicoties KNAB izmeklēšanai, kurā izdevās iegūt pierādījumus nelikumībām. Turklāt, pateicoties KNAB informācijai, izdevies atklāt vairākas lietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti