Dienas ziņas

Krievija aptur dalību Ukrainas graudu eksporta iniciatīvā

Dienas ziņas

Šogad laba ķirbju raža!

Diasporas uzņēmēji tiekas Londonā

Latvijas diasporas uzņēmēji tiekas Londonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai veicinātu diasporas uzņēmēju tīklošanu, domapmaiņu un informēšanu par notiekošajiem procesiem Latvijā, nedēļas nogalē Londonā notika Biznesa brokastis, ko rīkoja Pasaules Brīvo latviešu apvienība sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Pašā Londonas centrā, dažu minūšu gājiena attālumā no britu parlamenta pulcējās latviešu uzņēmēji, lai vairāk uzzinātu par situāciju Latvijas ekonomikā un izaicinājumiem drošības jomā, kā arī finansējumu uzņēmējdarbībai un citiem jaunumiem.

“Ekonomikā ir ļoti perspektīvas sadarbības iespējas, gan pašas diasporas starpā ieraugot iespējas, gan neapšaubāmi no Apvienotās Karalistes tie, kas ir iesaistīti uzņēmējdarbībā, biznesā, arī banku sektorā ar Latvijā esošiem uzņēmumiem un uzņēmējiem. Un ir mērķis savest kopā cilvēkus, tādējādi dodot stimulu ekonomiskajai sadarbībai, kas dotu tad jau pienesumu arī Latvijas ekonomikas izaugsmei,” sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (“Jaunā Vienotība”).

Pavisam nesen ir pieņemti Diasporas konsultatīvās padomes ierosinātie grozījumi Imigrācijas likumā, ieviešot attālinātā darba vīzas. Tas ir svarīgi tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ar partneri no trešās valsts nav precējušies vai ir viendzimuma attiecībās un vēlas dzīvot Latvijā.

Citu valstu pieredze rāda, ka tādējādi tiek veicināta augstas profesionālās kvalifikācijas ārzemnieku ieceļošana, sekmēta tūrisma un tautsaimniecības attīstība.

“Sieviete ir Latvijas valstspiederīgā, bet viņas partneris ir trešās valsts pilsonis. Un viņa varbūt tiešām labprāt atgrieztos Latvijā, bet viņas draugs vai partneris varētu strādāt attālināto darbu no Lielbritānijas. Būtu svarīgi, ka viņš var saņemt šo attālinātā darba vīzu, kas ir vīza uz gadu ar iespēju pagarināt vēl uz gadu,” skaidroja ĀM Speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele.

Sanākušie tika aicināti apdomāt iespēju kļūt par diasporas vēstnešiem.

“Diasporas vēstnesis ir cilvēks, kurš stāsta Latvijas stāstu. Viņš ir jebkurš cilvēks, kurš dzīvo ārvalstīs, kuram ir kādas konkrētas kompetences un kuram ir interese par notiekošo Latvijā, un kurš redz, kā šīs savas kompetences var savienot kopā ar Latvijas vajadzībām. Jāpiesakās šobrīd LIAA mājaslapā, jāaizpilda pieteikuma anketa,” sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) valsts tēla nodaļas vadītāja Zane Biteniece.

Bija iespēja uzdot jautājumus, kas arī tika izmantota.

“Patīkami, protams, dzirdēt, ka Ekonomikas ministrija cenšas attīstīt digitalizāciju Latvijā. Gribētos vairāk par kripto noteikti dzirdēt, par digitālo valūtu attīstību, par centrālo banku digitālo valūtu attīstību, ko Latvija dara lietas labā. Kādi ir nākotnes plāni,” sacīja uzņēmējs, „Dorac” spēles līdzdibinātājs Toms Selga.

“Man patika tas, ka cilvēki lietas dara, ka notiek pati darbība, ka cilvēki saprot, ka jāstrādā, jāorganizējas, jābūt inovatīviem. Inovācija ir vienīgais ceļš Latvijas ekonomikā, jo nevar paļauties uz to tranzītbiznesu,” uzskata uzņēmējs, IT konsultants Dāvis Pētersons.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti