Latvijas cīņa par gaļas kūpinājumiem: EK gatava risināt problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija ir gatava risināt regulas prasību radītās problēmas Latvijas gaļas kūpinātājiem, informēja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Pirmdien Zemkopības ministrija informēja Eiropas Komisiju (EK) par problēmām, kas saistītas ar Latvijas gaļas kūpinājumu ražotāju spēju ievērot EK regulas prasības par benzopirēna pieļaujamā daudzuma samazinājumu gaļai un tās izstrādājumos no pieciem mikrogramiem uz kilogramu līdz diviem mikrogramiem uz kilogramu, kam jāstājas spēkā šā gada 1. septembrī.

EK, lai apzinātu regulas jauno prasību negatīvo ietekmi uz Latvijas ražotājiem, kas skars arī patērētājus, aicina Latviju pēc iespējas ātrāk iesniegt datus par benzopirēna daudzuma kūpinājumos monitoringa rezultātiem.

Latvija EK iesniegs arī datus par tradicionālās kūpināšanas tehnoloģiju īpatnībām un labas ražošanas prakses piemērošanu. Pēc situācijas apzināšanas EK lems par pārejas posma pagarināšanu prasības piemērošanai par benzopirēna daudzuma samazināšanu vai arī citiem iespējamiem rīcības scenārijiem, piemēram, nacionālo atkāpi vai tml.

Zemkopības ministrija kopā ar gaļas ražotājiem kopš janvāra gatavo nepieciešamos datus, lai aizstāvētu Latvijas ražotājus un tradicionālo kūpināšanas tehnoloģiju turpmāku izmantošanu gaļas izstrādājumu ražošanā. 

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija nolēmusi no 1.septembra produktos samazināt kaitīgo vielu daudzumu, nosakot zemāku pieļaujamo benzopirēna daudzumu, kas gaļā un zivīs veidojas kūpināšanas procesā. Vairāki ražotāji, apzinoties, ka nespēs izpildīt jaunās normas, jau paziņojuši par savu uzņēmumu slēgšanu. Īpaši satraukti ir mazie zemnieki, kuri ar gaļas kūpināšanu pelna ģimenei iztikšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti