Dienas ziņas

Jelgavas novadā īstenots deinstitucionalizācijas projekts

Dienas ziņas

Mainīsies mācību process vidusskolēniem

Kā krīzi pārdzīvo jaunie uzņēmēji?

Latvijas biznesa inkubatoros uzņemti 74 jauni dalībnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan uzņēmējdarbībai šis ir ļoti grūts laiks, Latvijas biznesa inkubatoros šomēnes uzņemti 74 jauni dalībnieki. Padevušies nav arī uzņēmumi, kuri inkubācijas programmā ir jau vairākus gadus. Jaunie uzņēmēji atzīst, ka attīstīties šajā laikā neesot iespējams, bet, meklējot jaunus risinājumus un pielāgojoties apstākļiem, krīzi pārdzīvot, visticamāk, izdošoties.

Jelgavas Biznesa inkubatora koprades telpa jau otro mēnesi praktiski stāv tukša, tomēr  jaunie uzņēmēji turpina strādāt. Kā atzīst inkubatora vadītājs dati par šā gada  pirmo ceturksni  esot ļoti iepriecinoši - kritums vien 10%, tomēr priecāties vēl esot pāragri.

"Šajā ceturksnī tomēr bija janvāris un  februāris, un es domāju tas otrais ceturksnis tiešām parādīs, kā krīze  būs ietekmējusi mūsu uzņēmumus, jo kā atgriezenisko saiti no mūsu uzņēmējiem var dzirdēt, ka eksports ir būtiski krities. Ļoti daudz darījumu ir uz pauzes," pauda LIAA Jelgavas Biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Visgrūtāk šobrīd  klājoties robotizācijas un automatizācijas pakalpojumu sniedzējiem, jo uzņēmumi attīstību ir nobremzējuši, savukārt pārtikas ražotāji, kuri Jelgavas Biznesa inkubatorā ir lielākā daļa, pārmaiņām spējuši pielāgoties. Uzņēmuma ''Dabas dots'' bioloģiskā produkcija trīs gadu darbības laikā bija paspējusi iekarot vairāku valstu tirgus, bet lielākais noiets bijis Vācijā.

"Mēs tik tikko gada sākumā esam veiksmīgi nomainījuši sadarbības partneri, kam arī acis deg par šo produktu, un būsim priecīgi, ja Vācijā noturēsimies pagājušā gada līmenī," pauda SIA ''Dabas dots'' valdes priekšsēdētājs Rolands Brinķis.

Pašlaik sadarbība esot  samazinājusies, tomēr darbs pārtraukts netiekot, vien līdztekus tēju-sulas dzērienu ražošanai, uzņēmējs nodarbojas arī ar tirdzniecību. "Mēs mēģinām rast kādu risinājumu papildu ieņēmumiem un esam atvēruši internetveikalu, kur tirgot ne tikai savējo preci, bet arī citu ražotāju produkciju "food 24", tā kā meklējam risinājumus, lai neapstātos, bet turpinātu darboties," pauda Brinķis.

Līdzīgu ceļu gājis arī uzņēmums "Mītavas čiekurs". Līdz eksporta tirgiem čiekuru produkcija vēl nebija tikusi, tomēr Covid-19 izraisītie ierobežojumi likuši meklēt jaunus risinājumus. "Ir tas, ka šobrīd nenotiek aktīvā tirdzniecība gadatirgos, bet mēs esam pārorientējušies uz piegādēm uz pasūtījumiem. Mums tūlīt būs arī e-veikals gatavs. Dzīvot mēs varētu šādā režīmā arī ilgtermiņā, bet nav īsti iespējas attīstīties," teica SIA "Mītavas čiekurs" vadītājs Reinis Artimovičs.

Pandēmijas izraisītā ekonomiskā krīze vismaz pašreiz vēl nav nobaidījusi arī tos, kuri tikai tagad vēlas uzsākt uzņēmējdarbību. Aprīlī LIAA 15 biznesa inkubatoros uzņemti 74 jauni dalībnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti