Dienas ziņas

Ventspils tehnikums sāk darbu jaunās telpās

Dienas ziņas

Ugunsgrēks uzņēmumā "Kurzemes granulas"

Aug pieprasījums pēc bioloģiskās kartupeļu cietes

Latvijas bioloģiskās kartupeļu cietes ražotāji iegūst sertifikātu tirdzniecībai Ķīnā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jauno darba sezonu sāk kartupeļu cietes ražošanas uzņēmums “Aloja Starkelsen”. Ražotnē kartupeļu kravas nonāk cita pēc citas, un uzņēmumā priecājas par augsto cietes saturu bumbuļos. Tieši Alojā ražotā bioloģiskā kartupeļu ciete ļāvusi uzņēmumam kļūt pazīstamam pasaulē, un šosezon eksporta tirgus vēl paplašinājies, jo iegūts sertifikāts cietes tirdzniecībai Ķīnā.

Lai arī kartupeļu ražas varētu gribēties lielākas, tomēr to atsver augstais cietes saturs, kura uzkrāšanos veicināja saulainās augusta dienas. Tā stāsta uzņēmumā “Aloja Starkelsen”, kur kartupeļu kravas pieņem jau no sešiem rītā.

Zemnieki steidz darbus paveikt, un pēdējo dienu lietavas rakšanu nekādi nekavējot. Zeme ir tā izkaltusi, ka daudzviet mitruma vēl ļoti pietrūkst. „Piemēram, Zemgalē nemaz glabāšanai bumbuļus nedrīkst rakt, jo zeme ir par sausu, uz lentes nāk tikai akmeņi un kartupeļi, līdz ar to bojā kartupeļus. Un reāli ir slikta situācija, vajag lietu,” saka “Aloja-Starkelsen” agronome Aiga Kraukle.

Šis ir vienīgais šāda veida uzņēmums Baltijā, tāpēc ar cieti no integrēti audzētajiem kartupeļiem jāapgādā arī Lietuvas un Igaunijas tirgus. Savukārt te tapušo bioloģisko cieti pazīst Rietumeiropā, Amerikas Savienotajās Valstīs un pēdējos gados arī Āzijā.

Pirms mēneša veiksmīgi noslēdzies sertifikācijas process kartupeļu cietes tirdzniecībai Ķīnas tirgum, un pieprasījums pēc produkcijas strauji aug.

„Patēriņš pieaug, bioloģiskā produkcija kļūst populārāka ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, un arī mūsu ražošanas jaudas atļauj. Vienīgais šobrīd ierobežojošais ir kartupeļu audzēšana, bet arī mūsu zemnieki ir sasparojušies un jau šogad audzē krietni vairāk bioloģiskos kartupeļus,” atklāj “Aloja-Starkelsen” ģenerāldirektors Jānis Garančs.

Bioloģiskos kartupeļus uzņēmumā iepērk par divas reizes lielāku cenu nekā integrētos. Protams, ražas ir mazākas. Tāpa, pēc jaunajiem noteikumiem saimniecības vairs nevar strādāt dalītām metodēm, tām jābūt pilnībā bioloģiskām, arī darbs ar papīriem daudz lielāks.

Tomēr pēdējos gados arvien vairāk zemnieki pievēršas arī bioloģiskajai audzēšanai. „Zemniekiem ir radusies tā saprašana, ka var dažādot savu ražošanu. Daļēji kaut ko ir iespaidojis piena tirgus, kur viena daļa atsakās no piena lopkopības vai vismaz mazina risku ar piena lopkopību, sadalot to uz vēl kādu augkopības nozari,” skaidro agronome Kraukle.

Kartupeļus integrētās cietes ražošanai audzē saimniecības visā Latvijā. Savukārt lielāko bioloģisko kartupeļu apjomu uzņēmumam “Aloja- Starkelsen” piegādā Latgales zemnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti