Latvijas banku peļņa pērn pieaugusi par 22,4%; noguldījumu apjoms – 18,66 miljardi eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Noguldījumu apjoms Latvijas bankās šī gada 4. ceturksnī palielinājies par 5% jeb 0,92 miljardiem eiro un sasniedz 18,66 miljardus eiro, kas ir lielākais iedzīvotāju un uzņēmumu noguldījumu apmērs kopš 2017. gada, informēja Finanšu nozares asociācijā. Pēdējo 12 mēnešu periodā noguldījumi ir palielinājušies par 8% jeb 1,45 miljardiem eiro. Asociācijas dati liecina arī, ka Latvijas banku sektors 2020. gadā strādāja ar 146,017 miljonu eiro peļņu, kas ir par 22,4% vairāk nekā gadu iepriekš.

Ar zaudējumiem pērn strādāja piecas bankas, bet ar peļņu – septiņas, tostarp lielākās "Swedbank" un "SEB banka". Dati nav pieejami par "Luminor Bank" filiāli Latvijā.

Lielākais noguldījumu apjoms 2020. gada 4. ceturkšņa beigās ir "Swedbank" (5,85 miljardi eiro), "SEB banka" (3,51 miljards eiro), "Citadele" (3,45 miljardi eiro), "Luminor Bank" Latvijas filiāle (2,89 miljardi eiro) un "BlueOrange Bank" (0,54 miljardi eiro). Būtiskākais pieaugums novērojams uzņēmumu noguldījumos.

Avots: Finanšu nozares asociācijas biedru sniegtā informācija, neauditētie dati

Pēdējā gada laikā tie ir palielinājušies par 0,98 miljardiem eiro un sasniedz 42% no kopējā noguldījumu apjoma bankās Latvijā. 

Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "SEB bankas" valdes loceklis Kārlis Danēvičs vērtēja, ka noguldījumu apjoma pieaugums ir saistīts ar šobrīd valdošo piesardzību. "Redzam, ka uzņēmumu pieprasījums pēc kredītiem ir samērā neliels, valda piesardzība un lēmumi par jaunām investīcijām attīstībā ir nogaidoši," norādīja Danēvičs.

Banku nozares kopējais kapitāls pērn beigās sasniedz 2,93 miljardus eiro, kas pēdējo 12 mēnešu periodā ir palielinājies par 10% jeb 0,26 miljardiem eiro. 2020. gada 4. ceturkšņa laikā banku kapitāls ir palielinājies par 2% jeb 0,05 miljardiem eiro.

Asociācijas dati arī liecina, ka banku sektora izsniegto kredītu apjoms pērn bija 12,95 miljardi eiro. 2020. gada 4. ceturksnī kredītu portfelis ir samazinājies par 3% jeb 0,34 miljardiem eiro. Pēdējo 12 mēnešu periodā kredītu portfelis ir samazinājies par 4% jeb 0,52 miljardiem eiro.

Avots: Finanšu nozares asociācijas biedru sniegtā informācija, neauditētie dati

Turpinot atbildīgu kreditēšanas politiku, finanšu iestādes arī pēc moratoriju termiņa beigām piemēro individuālus, katram konkrētajam gadījumam atbilstošus risinājumus saistību izpildes atlikšanai. Periodā no 1. oktobra līdz 31. janvārim saistību izpilde atlikta 809 līgumiem par kopējo summu – 105,2 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti