Latvijas Bankas vadītājs: Latvijas ekonomikas stāvoklis ir ne šāds, ne tāds

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas šā brīža ekonomiskais stāvoklis ir ne šāds, ne tāds, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Labrīt!" saka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, tajā pašā laikā norādot, ka svarīgi ir uzkrāt rezervi "nebaltai dienai".

Latvijas Bankas prezidents skaidro, ka Latvijas ekonomika šobrīd atrodas veselīgas stagnācijas stāvoklī, periodā, kad vesela virkne nozaru "diemžēl stagnē" un to izaugsme šogad būs ļoti neliela vai negatīva, un ir nozares, kas pagaidām velk Latvijas tautsaimniecību.

"Rezultātā mēs esam tādā neziņas situācijā, kurā ir svarīgi neaizrauties ar nenopelnītas naudas tērēšanu jeb vispār pārtraukt šo nenopelnītās naudas tērēšanu un uzkrāt rezervi nebaltai dienai, kas tikpat labi var mūs vienā dienā pārsteigt," norāda Rimšēvičs.

Ekonomikas stimulēšanai, pēc Latvijas Bankas prezidenta domām, būtu jāveic vesela virkne lietu.

"Pirmkārt, ir jāsaprot, kāpēc Latvijas komercbankas tik lēni pārkārtojas un nav īsti gatavas aizdot uzņēmējiem un biznesmeņiem, lai viņi savukārt varētu šo naudu ieguldīt Latvijas tautsaimniecībā," skaidro Rimšēvičs, "vārdu sakot, lai nebaidītos, jo mēs redzam, ka pēckrīzes laikā, aizvadītajos piecos gados, kreditēšanas attīstība ir gājusi tikai un vienīgi uz leju."

Otrkārt, būtu svarīgi pasludināt nodokļu nemainīšanas moratoriju, uzskata Rimšēvičs.

"Nu nav iespējams uzņēmējiem plānot savu uzņēmējdarbību, attīstību, ja visu laiku ir nebeidzamas diskusijas. Paiet viens gads, un atkal ir jauni priekšlikumi par nodokļu izmaiņām," turpina Rimšēvičs. "Un, protams, arī tiesu darbs attiecībā uz konkrētu gadījumu iztiesāšanu ir nepiedodami lēns, velkas gadiem, līdzekļi tiek iesaldēti, kā rezultātā uzņēmēji faktiski arī baidās. Nedod Dievs, ja ir kādi maksātnespējas gadījumi! Nedod Dievs, ja kaut kādi strīdi!"

Latvijas Banka, pēc Rimšēviča vārdiem, šobrīd beidzot modernās finanšu sistēmas pastāvēšanas vēsturē ir īsta centrālā banka, kas īsteno savu monetāro politiku, ne tikai pērkot un pārdodot konvertējamās valūtas, bet pērk un pārdod Latvijas Valsts vērtspapīrus neierobežotā daudzumā.

"Faktiski tas, ko mēs īstenojam, ir kaut kas nebijis," uzsver Latvijas Bankas prezidents, atklājot, ka aizvadītajos mēnešos banka nopirkusi no komercbankām vērtspapīrus 420 miljonu eiro vērtībā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti