Labrīt

Jaunu teātra apvienību sprādziens: sevi piesaka arī Meikšāns un Pormale ar "Freshfreshfr"

Labrīt

Tapuši jauni iepirkumi Salaspils kodolreaktora likvidācijas virzīšanai

Latvija izvairījusies no finanšu "pelēkā saraksta". Analizē Ilze Znotiņa un Mārtiņš Kazāks

Latvijas Bankas vadītājs: Jāvērtē nodokļu atvieglojumu mazināšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saistībā ar gaidāmo nodokļu reformu var runāt ne tikai par nodokļu likmju celšanu, bet arī par dažādu nodokļu atvieglojumu mazināšanu, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Vērtējot līdz šim izskanējušos priekšlikumus, tostarp par samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes noteikšanu vairākām precēm, Kazāks sacīja, ka diskusija par iespējamām nodokļu izmaiņām ir pašā sākumā un pagaidām nekādas vienošanās šajā ziņā nav.

Latvijas Bankas vadītājs uzskata, ka līdz šim paslīdējusi garām vajadzīga diskusija – cik daudz valsts vēlas iekasēt nodokļos. Vajadzību valstī ir daudz, klāstīja Kazāks, norādot, ka valsts attīstības plānošanas dokumentos, tostarp Nacionālajā attīstības plānā, būtu jāiezīmē, ka nodokļos iekasē, piemēram, trešdaļu no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tas gan nenozīmētu, ka būtu jāceļ nodokļu likmes, teica Kazāks, norādot, ka iespējams skatīties nodokļu atvieglojumu virzienā. Proti, būtu jāvērtē, cik šie atvieglojumi ir pamatoti. Ik gadu Latvijā nodokļu atvieglojumu dēļ valsts budžetam iet secen aptuveni 2,5 miljardi eiro.

Kazāks sprieda, ka tādējādi varētu gūt "naudas plūsmu", ko novirzīt ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, izglītībai, veselības aprūpei un citur. 

KONTEKSTS:

Šogad Finanšu ministrija (FM) sākusi gatavot nodokļu politikas izmaiņas no 2021. gada līdz 2025. gadam. Izskanējuši vairāki priekšlikumi – samazināt PVN likmes vairākām produktu grupām, piedāvā ierobežot mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, izskanēja arī iecere celt akcīzi tabakas izstrādājumiem un dabas resursu nodokli, piedāvāts arī palielināt ģimenes valsts pabalstu. Piedāvāti varianti par diferencēto neapliekamo minimumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes izmaiņām.

Ar saviem ieteikumiem nākusi klajā Fiskālās disciplīnas padome (FDP), kas norādījusi, ka uz ekonomikas izaugsmi vairs paļauties nevar, un jāmeklē citi veidi, kā palielināt nodokļu ieņēmumus. Padome valdībai iesniegs sava veida ceļa karti jeb ieteikumus, kurus būtu vēlams ņemt vērā, veidojot nākamo nodokļu reformu.

  • panākt kopējo nodokļu pieaugumu vismaz līdz 33%-35% no IKP, jo patlaban no Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa šajā ziņā atpaliekam par aptuveni 10%.
  • nepieciešams samazināt nodokļu slogu darbaspēkam, īpaši zemu ienākumu saņēmējiem, lai mazinātu ienākumu nevienlīdzību. 
  •  nepieciešams izvērtēt visus nodokļu atvieglojumus, atcelt neefektīvus atvieglojumus un neieviest jaunus. 
  • mikrouzņēmumu nodokļu režīms ja ne jālikvidē, tad pamatīgi jāreformē. 

Priekšlikumus FM apkopo informatīvajā ziņojumā. Nodokļu politikas izmaiņas jāapstiprina valdībā līdz jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti