Labrīt

Kā uzbūvēt valsti? Latvijas Universitātes pirmsākumi

Labrīt

Norisināsies rokdarbu tehnikā veidoto tērpu skate "Radošais nemiers"

Inna Šteinbuka: Jaunajam Latvijas Bankas vadītājam jāatjauno uzticība iestādei

Latvijas Bankas vadītāja amata kandidāte Šteinbuka: Bankas prezidentam jābūt pieejamākam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Bankas prezidentam ir jābūt pieejamākam un jāskaidro sabiedrībai nozīmīgi lēmumi un procesi, nevar tikai “šad tad kaut ko arogantu pateikt un tad pazust”, tā piektdien, 22. novembrī, intervijā Latvijas Radio sacīja Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka, kura iepriekš apliecināja gatavību kandidēt uz Latvijas Bankas vadītāja amatu.


Šteinbuka norādīja, ka Latvijas Bankas vadītājs piedalās arī Eiropas Centrālās bankas padomes sēdēs, bet par tur lemto Latvijas sabiedrību līdz šim neinformēja. Viņa uzskata, ka Latvijas sabiedrība būtu jāizglīto un jāskaidro, ko šie lēmumi nozīmē, ar ko tie draud vai nedraud, ko dos Latvijai.

Bankas prezidentam jābūt pieejamākam, sabiedrība jāizglīto arī par to, ko banka dara, norādīja Šteinbuka.

Viņa arī pauda, ka banka līdz šim strādāja arī kā domnīca, kas ar dot padomus valdībai, un bija pētījumi gan par veselību, gan par izglītību, taču viņa pauda izbrīnu, kāpēc nebija pētījumu par komercbanku darbību kredītu pieejamībai, lai veicinātu investīcijas. “Kur pazūd vārdi “produktivitāte” un “konkurētspēja”, ko var veicināt investīcijas, kuras nāk no kreditēšanas?” retoriski jautāja Šteinbuka.

Viņasprāt, pašreiz, kad ir kredītu bads, šāds pētījums būtu nepieciešams nekavējoši.

Savukārt runājot par Latvijas Bakas darbinieku atalgojumu, viņa norādīja, ka, pirms spriest par iespējamu algu samazināšanu, tas ir rūpīgi jāizvērtē, jo Latvijas speciālisti ir pieprasīti ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs, un ar savām zināšanām viņi bez problēmām var atrast darbu citur. “Ja mums ir laba kapacitāte, tā jāsaglabā,” piebilda Šteinbuka.

KONTEKSTS:

Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča amata pilnvaru termiņš beidzas 21. decembrī. Kandidatūras šim amatam jāizvirza no 22. līdz 29. novembrim. Saskaņā ar likumu Latvijas Bankas prezidentu pēc ne mazāk kā desmit deputātu ierosinājuma ievēlē amatā Saeima.

Līdz šim starp amata kandidātiem minēti Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, bijusī Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre un Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka, kuri ir apliecinājuši gatavību ieņemt šo amatu un jau tikušies ar atsevišķām partijām. Tāpat iespējamiem pretendentiem uz Latvijas Bankas prezidenta amatu minēts arī Pasaules Bankas vecākais finanšu sektora speciālists Kārlis Bauze un Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis, kurš savukārt ir izteicies, ka par šo amatu nav īpaši ieinteresēts.

Bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Uldis Cērps oficiāli ir pieteicies kandidēt uz Latvijas Bankas prezidenta amatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti