Rīta Panorāma

Intervija ar LU profesori, politoloģi Žanetu Ozoliņu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Latvijas Bankas prezidents: Sankcijas pret Krieviju – straujas, plašas un sāpīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rietumu pasaules noteiktās sankcijas Krievijai saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā ir straujas, plašas un ekonomiski ļoti sāpīgas, šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Pēc viņa teiktā, sankcijas ir iedarbīgas tikai tad, ja tās ir sāpīgas, un tādām tām ir jābūt abām pusēm. "Taču labāk plašas sankcijas nekā karš," sacīja Kazāks, norādot , ka Ukraina ir jāatbalsta, jo "viņi cīnās arī par mums".

Vērtējot līdz šim pret Krieviju noteiktās sankcijas, tās, pēc centrālās bankas vadītāja sacītā, ieviestas ļoti strauji, tās ir plašas un sāpīgas.

Krievijas finanšu tirgus faktiski ir izolēts – naudu nevar ne pārskaitīt uz Krieviju, ne pārskaitīt ārpus tās.

Krievijas finanšu iestādēm noteiktas tik bargas sankcijas, ka to struktūrvienībām Eiropas Savienībā (ES), visticamāk, nāksies pārtraukt darbu.

Latvijas Bankas vadītājs atzīmēja, ka Krievijas atslēgšana no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT apgrūtinās finanšu institūciju saziņu, kas būs lēnāka un dārgāka. Taču krietni sāpīgākas būs sankcijas pret konkrētām Krievijas finanšu iestādēm.

Kazāks uzsvēra, ka sankcijas pret Krieviju noteikusi ne tikai ES. Tā ir visas Rietumu pasaules atbilde uz Krievijas agresiju Ukrainā. Tā kā ar katru dienu tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas, patlaban ir grūti pateikt sankciju "gala sarakstu", taču mērķis ir padarīt uzbrukumu grūtāk finansējamu un ekonomiski sāpīgāku.

Krievijas atbildes sankcijas, visticamāk, īstermiņā skars arī Latvijas uzņēmumus. Visticamāk, tas atsauksies arī uz pārtikas un energoresursu cenām Latvijā.

Kazāks norādīja uz mājasdarbiem Latvijā – jāmazina energoatkarība no Krievijas un jāuzlabo energoefektivitāte.

"Jo ātrāk mēs mazināsim energoatkarību no Krievijas, jo vieglāk šo krīzi varēsim pārdzīvot," sprieda centrālās bankas prezidents.

KONTEKSTS:

Putins 24. februārī paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Iebrukums Ukrainā ilgst jau piecas dienas, ukraiņi joprojām kontrolē Kijevu un lielākās pilsētas.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, rietumvalstis noteica sankcijas pret Putina režīmu, tajā skaitā Krievijas bankas tiks atslēgtas no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, tiks aizliegtas visas Krievijas Centrālās bankas transakcijas un iesaldēs visus tās aktīvus.

28. februārī uz Ukrainas–Baltkrievijas robežas sākušās Ukrainas un Krievijas delegāciju sarunas. Ukraina pirms sarunu sākuma uzsvēra, ka pieprasīs uguns pārtraukšanu un Krievijas armijas izvešanu no Ukrainas teritorijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti