Rīta Panorāma

Armēnijā notiek rumulēšanās svētki

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Latvijas Bankas prezidents: Ap gadu miju valsts ekonomika varētu sabremzēties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ļoti iespējams, ka Latvijas ekonomikā ap gadu miju būs gaidāma sabremzēšanās. Tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. 

Latvijas Bankas vadītājs skaidroja, ka šobrīd Latvijas ekonomika vēl aug, bet ekonomiski rudens būs grūts: "Augstākas cenas spiedīs mājsaimniecībām tērēt mazāk, mērķēts atbalsts ir nepieciešams. Ļoti iespējams, ka ap gadu miju ekonomikā būs sabremzēšanās, bet par dziļu krīzi pašreiz runāt nav pamata."

Vienlaikus viņš norādīja, ka mērķēts valdības atbalsts būs ļoti nepieciešams, jo augstās cenas rudenī liks mājsaimniecībām tērēt mazāk un eksportējošie uzņēmumi sajutīs, ka pasaules ekonomika aug lēnāk. 

Savukārt saistībā ar to, ka  Eiropas Centrālā banka paaugstināja bāzes procentu likmi, lai mazinātu inflāciju, Kazāks uzskata, ka "šis nebūs ne pirmais, ne pēdējais procentlikmju solis".

Latvijas Bankas prezidents paskaidroja: "Tas tiek darīts ar mērķi, lai inflācijas sāpes būtu īsākas, lai tā neiesakņotos. Kad kara efekti pamazām izzudīs, naftas cenas vairs nekāps, tad nebūs tā inflācijas spirāle, kas to turpinās dzīt uz priekšu."

Kopumā Kazāks vērtēja, ka inflācija saglabājas augsta un tai ir riski kļūt lielākai, līdz ar to procentlikmes turpinās augt.

"Tās [procentu likmes], ko cilvēki, uzņēmumi izmanto ikdienā, jau ir kāpušas krietni straujāk nekā tas kāpums, ko pacēlām pagājušonedēļ, jo finanšu tirgi reaģē ātrāk," piebilda Kazāks. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti