Latvijas Bankas padomes loceklis: straujākais ekonomikas kāpums ir aiz muguras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kad Latviju sagaida nākamā ekonomikas sabremzēšanās un kā Latviju ietekmē globālās ekonomikas norises? Par šiem un citiem aktuālajiem jautājumiem šodien Latvijas Universitātes (LU)  studentiem stāstīs Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē viņš lasīs vieslekciju "Latvijas un globālās ekonomikas attīstība - "Quo vadis"?" Eksperts stāstīs ne vien par tuvākajām tendencēm, bet arī par izmaiņām vidējā termiņā un ilgākā laika posmā. Tiks runāts arī par tehnoloģiju ietekmi, urbanizāciju un izmaiņām finanšu tirgos – lietām, kas mainīs mūsu dzīvi nākotnē.

Latvijas Bankas padomes loceklis: straujākais ekonomikas kāpums ir aiz muguras
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

„Ņemot vērā to, ka gan pasaules, gan Latvijas ekonomika aug jau diezgan ilgu laiku, protams, arvien biežāk parādās jautājums, cik ilgi šī izaugsme turpināsies, kad būs sabremzēšanās. Un mēs redzam, ka ekonomika vēl arvien aug gan pasaulē, gan Latvijā. Bet, protams, šie tempi jau kļūst lēnāki. Ja mēs skatāmies uz pašreizējo biznesa ciklu, tad straujākais kāpums ir aiz muguras. Tai pašā laikā nevajag uzreiz bažīties, ka tūlīt ekonomika strauji sabremzēsies, jo ekonomikā tomēr ir inerce, gaidas arī ir uz izaugsmi vērstas," teica Kazāks.

Līdz ar to tas ticamākais scenārijs ir tas, ka gan pasaules, gan Latvijas ekonomika, lai gan lēnām, bet turpinās augt. "Tomēr parādās arvien vairāk tādu risku punktu. Viens no tiem ir tirdzniecības kari. Mums kā mazai, atvērtai, uz eksportu orientētai ekonomikai, protams, tas par labu nudien nenāktu. Ir vēl vesela virkne lietu. Bet pēc būtības ir jāsaprot, ka straujākais kāpums jau ir aiz muguras, bezdarbs jau daudzās valstīs ir ļoti, ļoti zems, līdz ar to jaunus darbiniekus tirgū ievilkt ir grūtāk, un līdz ar to tīri objektīvu iemeslu dēļ ekonomika augs lēnāk, jo nodarbinātība arī augs lēnāk," uzskata Kazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti