Latvijas bankās noguldījumu apmērs visbūtiskāk sarucis «Rietumu bankā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atsevišķās Latvijas bankās šī gada pirmajā pusgadā strauji sarucis noguldījumu apmērs, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati. Visbūtiskāk samazinājies noguldījumu apmērs "Rietumu bankā".

"Rietumu banka" šogad noguldījumos bija piesaistījusi 1,55 miljardus eiro. Salīdzinājumā ar gada sākumu tas ir kritums par 54%.

Par nepilniem 8% jeb 230 miljoniem mazāk noguldījumos piesaistīja "Luminor Bank".

Savukārt procentuāli visstraujāko kritumu piedzīvojusi "Expobank". Bankas noguldījumu apmērs pirmajā pusgadā samazinājies par 79% jeb 120 miljoniem eiro.

Tomēr piecās bankās noguldījumu apmērs arī pieaudzis.

FKTK pārstāve Ieva Upleja
00:00 / 01:18
Lejuplādēt

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja pauž, ka uztraukumam nav pamata: „Nevienam nav noslēpums, ka Latvijas banku sektorā ir noticis vēsturisks pagrieziens – būtiska atteikšanās no riskantiem vai nesaprotamiem klientiem un viņu darījumiem.

Ir aizplūdis liels apmērs ārvalstu klientu noguldījumu, bet tas bijis riskantais segments.

Viens no iemesliem bijusi atteikšanās no čaulas kompānijām. Un Latvijā šobrīd dominē iekšzemes un Eiropas Savienības noguldījumi, kuri ir 90% no visiem noguldījumiem. Nezinu, kurā valstī tā [reformas] varētu veikt, jo iepriekš Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šīm bankām, kas vairāk apkalpo ārvalstu klientus, prasīja paaugstinātus darbības un stabilitātes rādītājus. Lūk, šī pieeja ir sevi attaisnojusi.”

KONTEKSTS:

Īpaša uzmanība banku sektoram pievērsta pēc tam, kad februāra vidū ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. Pēc divām nedēļām bankas ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju, kuru vēlāk atbalstīja arī banku uzraugs

Lielākā daļa šo nerezidentu naudas plūst tieši caur čaulas kompānijām - piesega firmām bez reālas darbības, ko mēdz izmantot nelikumīgas naudas legalizēšanas shēmās. LSM iepriekš publicēja apkopojumu, kuras Latvijas bankas orientējas uz nerezidentu apkalpošanu.

Pēc “ABLV” problēmām Saeima aprīlī noteica aizliegumu Latvijā reģistrētām bankām sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus. Iepriekš Finanšu ministrija rosināja auditā vērtēt arī FKTK darbības attiecībā uz “ABLV Bank”.

Savukārt augusta sākumā publiskotie dati liecina, ka čaulas kompāniju noguldījumu īpatsvars Latvijas komercbankās sarucis līdz 0,03% no kopējiem noguldījumiem un bankas pārtraukušas sadarbību ar aptuveni 9000 čaulas kompānijām. No Latvijas bankām aizplūduši aptuveni 1,5 miljardi eiro, savukārt kontos patlaban iesaldēti aptuveni 4,5 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti