Latvijas Bankas ekonomists: Inflācijas augstie rādītāji nav pārsteigums; tie pakāpeniski mazināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Inflācijas rādītāji nepārsteidz, jo vienlaikus piepildījušies vairāki cenu kāpumu ietekmējoši faktori, Latvijas Radio norādīja Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs. Tādēļ Latvijas Banka plāno paaugstināt inflācijas prognozi līdz gada beigām, taču vienlaikus inflācijas kāpums pakāpeniski rimsies.

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jānis Kincis, Latvijas Radio: Šobrīd daudzās nozarēs runā par gaidāmo cenu kāpumu. Vai jums šāds apjoms bija gaidāms vai tomēr ir pārsteigums?

Oļegs Krasnopjorovs: Manuprāt, nav lieku pārsteigumu, jo to noteica vairāki faktori: gan izejvielu globāls cenu kāpums, gan administratīvo un komunālo pakalpojumu sadārdzinājums: siltumenerģija un elektrība. Tāpat arī augošās darbaspēka izmaksas. Tas viss kopā atspoguļojas kā inflācijas uzliesmojums. Šobrīd tā ir gandrīz 4%, kas ir gandrīz 10 gadu laikā augstākais rādītājs. Ir pilnīgi skaidrs, ka arī turpmākajos mēnešos inflācija turpinās palielināties.

Mēs prognozējam, ka inflācijas augstākais punkts būs šā gada beigās vai nākamā gada sākumā, kad tā būs ap 5%.

Šobrīd mēs prognozējam, ka 2022. un 2023. gadā inflācija pakāpeniski samazināsies. No tā izriet, ka inflācijas uzliesmojums būs īslaicīgs.

Kas liek domāt, ka cenu kāpums būs īslaicīgs?

Mēs pirms tam prognozējām ekonomikas attīstību un aktivitāti, tā arī ir piepildījusies. Un vēl inflācija aug tāpēc, ka vienā nozarē – būvniecībā – vienlaikus ir izmaksu pieaugums un darbaspēka trūkums, tāpat arī izejvielu sadārdzinājums. Vienlaikus šobrīd būvniecības uzņēmumi nākamajā gadā ir saplānojuši vairāku pasūtījumu izpildi. Taču nevar teikt, ka visā ekonomikā ir ļoti augsta inflācija. Nē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti