Latvijas bankas «Citadele» pārdošana notikusi bez Lietuvas Bankas apstiprinājuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas līdz šim valstij piederošās bankas "Citadele" akciju pārdošana ASV kompānijas "Ripplewood Holdings" vadītajai investoru grupai pabeigta bez Lietuvas centrālās bankas apstiprinājuma, tādēļ Lietuvas Banka ir apturējusi Lietuvas bankas "Citadele" akcionāru balsstiesības.

 Rīkojoties atbilstoši investoru iesniegumam, Lietuvas centrālā banka 9.aprīlī sāka netiešās Lietuvas "Citadele" pārņemšanas novērtējumu, aģentūru BNS informēja Lietuvas Bankā. Tās pārstāvis piebilda, ka novērtējums pagaidām nav pabeigts.

"Atbilstoši likumdošanai bankas pārņemšana bez uzraudzības institūcijas lēmuma nepadara darījumu par nenotikušu un anulējamu. Tomēr pārņēmējs zaudē balsstiesības, kuras sniedz viņa pamatkapitāla daļa un viņa balsstiesību akcionāru sanāksmēs daļa. Tās tiek atjaunotas pēc uzraugošās institūcijas atļaujas saņemšanas," aģentūrai BNS teica Ģiedris Simonavičs.

Lietuvas Bankas novērtējuma pabeigšanai ir nepieciešamas maksimums 60 darba dienas, viņš piebilda.

Balsstiesību apturēšana attiecas tikai uz Lietuvas "Citadele", uzsvēra centrālās bankas pārstāvis. Viņš sacīja, ka pirms darījuma pabeigšanas Eiropas Centrāla banka (ECB) ir nolēmusi par labu Latvijas bankas grupas pārņemšanai.

"Novērtējums tiks iesniegts ECB, kas pieņems galīgo lēmumu par savu novērtējumu," norādīja Simonavičs.

Arī Latvijas Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš aģentūrai BNS apstiprināja, ka "darījuma puses vienojās, ka, lai ievērotu darījumam paredzēto laika grafiku, Lietuvas Bankas piekrišana var tikt saņemta pēc darījuma pabeigšanas un norēķinu veikšanas".

"Ir saņemta Eiropas Centrālās bankas (ECB) un FKTK [Finanšu un kapitāla tirgus komisijas] piekrišana jaunajiem akcionāriem iegūt būtisku līdzdalību bankā Citadele. Investori ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus Lietuvas Bankā, un Lietuvas Banka gatavo savu rekomendāciju ECB attiecībā uz "Citadele"." paskaidroja Kārkliņš. Viņš piebilda, ka "šobrīd darījums ar bankas "Citadele" valsts akciju pārdošanu ir pabeigts un puses ir izpildījušas līgumos paredzētās saistības".

"Ripplewood Holdings" vadīta grupa 20.aprīlī pabeidza Latvijas "Citadele" grupas pārņemšanu.

Latvijas valdības apstiprinātā investora "Ripplewood" meitaskompānijai "RA Citadele Holdings LLC" un 12 starptautisku investoru grupa par bankas akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro, kas ir lielāki ieņēmumi nekā plānots (74 miljoni eiro). Eiropas Rekonstrukcijas attīstības banka īpašumā saglabā 25% bankas akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti