Latvijas Bankas aizdevuma līgumu ar «ABLV Bank» iespējams lauzt vienpusēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Bankas un “ABLV Bank” līgumā par aizdevumu komercbankai – kopumā 297 miljoniem eiro pret vērtspapīru ķīlu – ietverts punkts, kas ļauj no šī līguma atkāpties arī ātrāk, informēja Latvijas Bankas runasvīrs Jānis Silakalns. Saskaņā ar nosacījumiem aizdevums “ABLV Bank” jāatdod līdz šā gada augustam.

Latvijas Bankas preses pārstāvis Jānis Silakalns
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

“Šajā aizdevuma līgumā ar “ABLV” ir iespēja vienpusēji atkāpties no līguma gan centrālajai bankai, gan komercbankai. Mēs arī iepriekš esam publiski teikuši, ka pie nepieciešamības mēs būsim gatavi šo aizdevumu atprasīt ātrāk, ja vien šķitīs, ka ar banku kaut kas notiek tāds, kāpēc nevar gaidīt sešus mēnešus,” norādīja Silakalns.

Latvijas Bankas juristi izvērtēs, vai “ABLV Bank” akcionāru lēmums par bankas pašlikvidāciju var apdraudēt centrālās bankas iespējas atgūt aizdevumu. “Pašlaik mums ir informācija par to, ka “ABLV” ir apņēmušies veikt pašlikvidācijas procesu. Tāpēc mēs skatīsimies, vai arī atbildīgo citu struktūru un uzraugu rīcībā ir šāda informācija un arī kaut kādi konkrēti soļi jau ir zināmi.

Un tad arī tiks izvērtēts, vai nepieciešams mūsu aizdevumu “ABLV” atprasīt ātrāk,” sacīja Latvijas Bankas pārstāvis.

KONTEKSTS: 

Divas nedēļas pēc tam, kad februāra vidū ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, bankas ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju

Šo divu nedēļu laikā bija virkne lēmumu no vairākām iesaistītajām pusēm: Latvijas banku uzraugs pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukcijām uz laiku noteica “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, Latvijas Banka sniedza divus aizdevumus kopumā par 297 miljoniem eiro pret vērtspapīru ķīlu, savukārt ECB paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti