Latvijas Bankas 2019. gada peļņa - 27,2 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Bankas valde ir apstiprinājusi Latvijas Bankas 2019. gada finanšu pārskatus, kuros fiksēts, ka Latvijas Bankas 2019. gada peļņa ir 27,2 miljoni eiro (par 86% lielāka nekā 2018. gadā), informēja Latvijas Banka.

Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" 70% jeb 19 miljoni eiro no Latvijas Bankas 2019. gada peļņas tiks ieskaitīti valsts ieņēmumos un pārējā peļņas daļa – Latvijas Bankas rezerves kapitālā.

Latvijas Bankas kopējā peļņa kopš eiro ieviešanas 2014. gadā ir sasniegusi 144 miljonus eiro, no kuriem 96 miljoni eiro ieskaitīti valsts ieņēmumos.

Latvijas Banka 2019. gadā turpināja īstenot vairākus nozīmīgus projektus. Maksājumu jomā Latvijas Banka pērn no visām Baltijas valstīm piesaistīja jaunas kredītiestāžu struktūrvienības dalībai Latvijas Bankas elektroniskajā klīringa sistēmā (EKS sistēmā). Kopējais EKS sistēmā veikto maksājumu skaits 2019. gadā palielinājās par 70%.

No tiem 6,4 miljoni bija zibmaksājumu 1,2 mljrd. eiro vērtībā (2018. gadā – 2,4 miljoni zibmaksājumu 494 miljonu eiro vērtībā). Turpinot attīstīt zibmaksājumu infrastruktūru, 2019. gadā darbu uzsāka Latvijas Bankas izveidotais starptautiska mēroga Zibsaišu reģistrs, kas ļauj veikt maksājumus, zinot vien saņēmēja tālruņa numuru.

2019. gadā publiskoti vairāki Latvijas Bankas pētījumi par aktuāliem tautsaimniecības jautājumiem, t.sk. darbaspēka rezervēm un pašvaldību budžeta izdevumiem.

2019. gadā Latvijas Banka turpināja attīstīt un modernizēt Kredītu reģistru, t.sk. radot iespēju tajā iekļautās ziņas saņemt arī viedierīcēs.

Latvijas Banka rosināja profesionālo skaidrās naudas lietotāju diskusiju par rēķina summu noapaļošanu, ierobežojot ar 1 centa un 2 centu monētu izmantošanu saistītās izmaksas un ietekmi uz vidi, un īstenoja citus nozīmīgus pasākumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti