Latvijas Banka trešo reizi samazina šā gada IKP izaugsmes prognozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Banka trešo reizi samazinājusi 2019. gada valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi – saskaņā ar jaunākajām centrālās bankas aplēsēm Latvijas tautsaimniecība šajā gadā pieaugs par 2,3%, par to preses konferencē paziņoja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

IKP izaugsmes prognoze samazināta par diviem procentpunktiem – no 2,5% IKP izaugsmes, kas lēsta šā gada septembrī (sezonāli izlīdzināti dati). Šā gada jūnijā Latvijas IKP izaugsme lēsta 2,9% apmērā, bet pērn decembrī centrālā banka prognozēja Latvijas IKP pieaugumu 2019. gadā 3,5% līmenī.

"Bremzējoties globālajai un eirozonas ekonomikai, pakāpeniski lēnāka kļūst arī Latvijas izaugsme. Būtisku Latvijas  tirdzniecības partnervalstu pieprasījumam kļūstot vājākam, lēnāk aug gan eksports, gan investīcijas, un iekšzemes kopprodukta izaugsmes noturēšanā galvenā loma saglabājas iekšzemes patēriņam," sacīja Latvijas Bankas prezidents.

Arī nākamgad Latvijas Banka prognozē salīdzinoši gausu ārējā pieprasījuma kāpumu, kas turpinās negatīvi ietekmēt gan eksporta sniegumu, gan arī uzņēmumu investīcijas un iedzīvotāju tēriņus.

Tiesa, prognoze attiecībā uz Latvijas IKP izaugsmi 2020. gadā nav mainīta – Latvijas tautsaimniecība nākamgad pieaugs par 2,6%.

"Lai gan šāds izaugsmes temps pārsniedz eirozonas vidējo, tas ir nepietiekams, lai nodrošinātu dzīves līmeņa izaugsmi: pašlaik ienākumu līmenis Latvijā ir zem 70% no ES vidējā un ievērojami atpaliek gan no Lietuvas, gan no Igaunijas ienākumu līmeņa," atgādināja Rimšēvičs.

Latvijas Banka nedaudz –  par 0,1 procentpunktu –  samazinājusi Latvijas gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam un nākamajam gadam. Proti, vidējās inflācijas prognoze šim gadam samazināta no 2,9% līdz 2,8%, bet nākamajam gadam –  no 2,5% līdz 2,4%. Septembrī Latvijas Banka prognozes attiecībā uz inflācijas izaugsmi nemainīja.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar kalendāri un sezonāli izlīdzinātajiem datiem Latvijas IKP šā gada 3. ceturksnī auga par 1,9% salīdzinājumā ar 2018. gada 3. ceturksni, kā arī par 0,7% salīdzinājumā ar 2019. gada 2. ceturksni, liecināja Centrālās statistikas pārvaldes dati.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti