Latvijas Banka sniedz Saeimai priekšlikumus kreditēšanas veicināšanai; būtību vēl neatklāj

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Banka iesniegusi Saeimai ziņojumu "Par kreditēšanas stagnācijas draudiem Latvijas tautsaimniecībai", kurā piedāvāti soļi, lai veicinātu kreditēšanu. 

Latvijas Radio ir zināms, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisijai ir nosūtīti Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča parakstīti priekšlikumi, kas noformēti kā vairāku likumu grozījumi. Vismaz viens no tiem ir saistīts ar "nolikto atslēgu" principu. Imigrācijas likumu grozīt saistībā ar termiņuzturēšanās atļaujām Latvijas Bankas prezidents grozīt nerosina.

Arī Komercbanku asociācija apliecina, ka  priekšlikumos ir runāts arī par pretrunīgi vērtēto „nolikto atslēgu” principu.

Koalīcija plāno tuvākajā laikā izvērtēt Latvijas Bankas priekšlikumus, kuru būtību gan pagaidām neatklāj, jo tie ir pietiekami jūtīgi, un politiķi nevēlas, lai sāktos pamatīga ažiotāža, ja tie netiks atbalstīti.

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) pirmdien pēc koalīcijas  sanāksmes informēja, ka Latvijas Banka informēja par priekšlikumiem, kā veicināt kreditēšanu, un koalīcija šos priekšlikumus plāno vērtēt nedēļas laikā.

Priekšlikumi skar dažāda veida kredītus.

Jau ziņots, ka Saeima nolēma līdz martam atlikt grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz tā dēvētā “nolikto atslēgu principa” ieviešanu.  Saeima septembra nogalē, neilgi pirms vēlēšanām nobalsoja par „nolikto atslēgu principu” - tas nozīmē, ka parādniekam pēc nodrošinājuma mantas pārdošanas vairs nebūs nekādu saistību pret kreditoru. Pēc šāda Saeimas lēmuma "Swedbank" un "SEB banka" paziņojušas, ka aptur dalību valsts programmā ģimenēm mājokļa iegādei.

Privātpersonu maksātnespējas procesa atvieglošana joprojām sadala pretējās frontēs kreditorus un aizņēmējus. Latvijas Kredībanku asociācija paliek pie viedokļa, ka mazināsies cilvēku vēlme kārtot savas saistības un augs nemaksāšanas kultūra. Turklāt tas palielināšot kredītiestāžu riskus, kā rezultātā bankas cels pirmās iemaksas un procentu likmes. Turpretim Latvijas Kredītņēmēju asociācija par parādu dzēšanas kārtības atvieglošanu jūtas gandarīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti