Pēcpusdiena

KNAB: Lieta, kurā aizturēts arī Ilmārs Rimšēvičs, saistīta ar kukuļņemšanu lielā apmērā

Pēcpusdiena

Baiba Viļuma cep tortes savam un citu priekam

"ABLV Bank" lūdz aizdevumu. Latvijas Banka to piešķir pret ķīlu

Latvijas Banka pret vērtspapīru ķīlu aizdod «ABLV Bank» 97,5 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Banka pirmdien, 19. februārī, pieņēmusi lēmumu aizdot “ABLV Bank” 97,5 miljonus eiro, pretī saņemot “drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu”, savā mājas lapā ziņo Latvijas Banka.

Situācija ar “ABLV bank”

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

FKTK skaidroja, ka pārmetumi "ABLV bankai" ir balstīti uz pagātnes notikumiem, taču pēdējos divos gados naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ir daudz uzlabojumu.

“Ņemot vērā bankas "ABLV Bank" lūgumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atbalstošo viedokli, Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu “ABLV Bank” 97,5 miljonu eiro apmērā pret drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu,” teikts paziņojumā.

Latvijas Banka akcentē, ka šajā darījumā nav izmantoti valsts budžeta līdzekļi un vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski pārsniedz aizdevuma apjomu.

Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners žurnālistiem pirmdien, 19. februārī, sacīja, ka "ABLV" ir iesniegusi vērtspapīru ķīlu par 97,5 miljoniem eiro.

"Izskanēja publiski, ka banka gribēja 480 miljonus eiro. Mums ir iesniegti vērtspapīri par citu summu, un no šīs summas mēs varam izsniegt 97,5 miljonus eiro. Tas ir vēl pie nosacījuma, ka tiek saskaņoti līgumi un banka tos ir gatava izpildīt. Mēs no savas puses lēmumu esam pieņēmuši, balstoties uz Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas un Eiropas Centrālās bankas atzinumiem. Es gribu vērst uzmanību, ka tā nav nodokļu maksātāju nauda. Tie ir Latvijas Bankas ģenerēti, emitēti līdzekļi pret ļoti drošu ķīlu. No valsts puses tas ir tikai un vienīgi normāls finanšu darījums," sacīja Kušners.

Vēl naktī uz pirmdienu, 19. februāri, “ABLV Bank” ziņoja, ka lūgs aizdevumu pret ķīlu līdz 480 miljoniem eiro. Banka gan īpaši uzsvēra, ka tā neprasa un neprasīs līdzekļus no valsts budžeta. Tāpat naktī uz pirmdienu kļuva zināms, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija apturējusi banku klientu maksājumus visās valūtās. Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) gan svētdien, gan pirmdien akcentēja, ka valsts līdzekļus bankas stabilizēšanā neieguldīs un kopumā finanšu sektors aizvien ir drošībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti