Latvijas Banka paaugstina 2019. gada IKP pieauguma prognozi līdz 3,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Banka paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, lēšot, ka izaugsmes temps nākamgad būs 3,5%, informēja Latvijas Banka.

Latvijas Banka saredz, ka izaugsmes temps tuvākajos gados būs virs 3%. Saskaņā ar jaunākajām prognozēm šī gada IKP izaugsme būs 4,9% (jūnija aplēses liecināja par 3,9%), savukārt nākamgad izaugsme būs 3,5% (jūnija prognoze bija 3%). 2020. gadā IKP pieaugums tiek lēsts 3,1% apmērā.

Savukārt 2018. gada inflācijas prognoze noteikta 2,6% līmenī, bet 2019. gadā paredzams, ka cenas augs par 2,9%.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa vērtē, ka gada inflācija tuvu 3% Latvijai šobrīd ir tautsaimniecības veselīguma pazīme, atspoguļojot noturīgu ienākumu konverģenci un ciklisko augšupeju.

Latvijas Banka norāda uz vairākiem Latvijas tautsaimniecības izaugsmei būtiskiem jautājumiem, pie kuru risināšanas jāķeras pēc iespējas ātrāk. Viens no svarīgākajiem parlamenta un nākamās valdības darbiem būs nodrošināt būtisku progresu “Moneyval” rekomendāciju ieviešanā, lai nepieļautu Latvijas iekļaušanu tā saucamajā “pelēkajā sarakstā”, kam var būt negatīvas sekas uz Latvijas tautsaimniecību.

Tāpat būtiski pieņemt 2019. gada budžetu. Razmusa norāda, ka jauno gadu sāksim ar pagaidu budžetu, un, ja netiks veiktas korekcijas pašreizējā budžeta plānā, būsim vienīgā Baltijas valsts ar budžeta deficītu. Šāda fiskālā politika neatbilstot saprātīgas saimniekošanas praksei.

Svarīgi ir arī turpināt iesāktās reformas, un nepieciešams investēt izglītībā un inovācijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti