Labrīt

Baletdejotāji mājās trenējas pie virtuves letes un durvju stenderes

Labrīt

Pilnvērtīga veselības apdrošināšana mediķiem, galvenokārt, ir darba devēja izvēle

Mārtiņš Kazāks: Valdība var aizņemties un palīdzēt ekonomikai pārvarēt šo krīzi

Latvijas Banka neizslēdz, ka IKP kritums šogad būs lielāks par prognozētajiem 6,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks neizslēdz iespēju, ka Latvijas šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums būs lielāks par pašreiz centrālās bankas prognozētajiem 6,5%.

Kazāks telefonintervijā Latvijas Radio klāstīja, ka pašlaik galvenais nezināmais ir - kad izdosies apturēt kononavīrusa izplatību Latvijā un arī pasaulē.

''Pašreizējie dati liecina, ka viens mēnesis ekonomikai maksā apmēram 2-3 procentpunktus," teica Kazāks, norādot - pašlaik nenoteiktība ir ļoti augsta, un, ja vīrusa izplatības apturēšana ievilksies, var runāt par "lielākiem mīnusiem" Latvijas ekonomikā.

Latvijas centrālās bankas vadītājs ir pārliecināts, ka Latvija var darīt daudzko, lai Covid-19 krīzes laikā atbalstītu ekonomiku. Mūsu valdības līdzšinējie lēmumi šajā jomā bijuši pareizajā virzienā. Atbalsta pasākumiem, pēc Kazāka teiktā, jābūt ātriem, mērķētiem un terminētiem. Tāpat valdība lēmusi par naudas aizņemšanos, lai atbalstītu ekonomiku.

"Latvija var aizņemties, lai atbalstītu ekonomiku. Šis nav laiks, kad konsolidēt," piebilda Kazāks.

Latvijas Bankas vadītājs atzīmēja, ka arī Eiropas Centrālā banka (ECB) mobilizējusi milzīgus resursus - 750 miljardus eiro, lai nodrošinātu tautsaimniecības "asinsriti" ar lētu naudu, ko var izmantot gan uzņēmumi, gan bankas.

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim. Šajā laika noteikti vairāki ierobežojumi un aizliegumi, kas iedragāja daudzu uzņēmumu darbību. Atbalstam uzņēmējiem un iedzīvotājiem valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.  

Ņemot vērā aktuālās norises, tajā skaitā koronavīrusa Covid-19 ietekmi, Latvijas Banka šā gada marta beigās prognozēja, ka Latvijas IKP 2020. gadā samazināsies par 6,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti