Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Treimani

Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Rinkēviču, ārlietu ministrs (Jaunā Vienotība)

Intervija ar Mārtiņu Kazāku

Latvijas Banka: Nākamgad galvenais risks Latvijas ekonomikā – «Moneyval» ziņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai gan kopumā Latvijai galvenie riski ekonomikas izaugsmei ir ārējie, tomēr nākamgad būtiskākais būs Eiropas Padomes ekspertu komitejas naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējums “Moneyval”, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Kazāks skaidroja, ka galvenie riski pašlaik ir ārējie un to dēļ var piebremzēties ekonomikas izaugsme. “Ja pasaules ekonomika bremzējas, ņemot vērā, ka mēs esam maza un atvērta ekonomika, tas mums uzreiz trāpīs,” skaidroja Kazāks.

Tomēr nākamgad Latvijai galvenais risks saistīts ar “Moneyval” progresa ziņojumu. Ja Latvija nespēs izpildīt noteiktās prasības gada laikā, tad var būt problēmas ar maksājumu sistēmu, piemēram, pieeju citu valstu maksājumu sistēmām. Tas savukārt sadārdzinātu resursu cenas.

“Ja mēs skatāmies uz valdības nākamā gada darbiem, tad, manuprāt, viennozīmīgi viens no galvenajiem ir tikt galā ar finanšu sistēmu, stabilitātes riskiem, naudas atmazgāšanas problēmām un terorisma finansēšanas problēmām,” sacīja Kazāks.

Latvijas Bankas padomes loceklis vērtēja, ka pašlaik Latvijā tiek sperti pareizie soļi šajā jomā, taču jāņem vērā, ka gads ir ļoti īss laiks. Tāpēc, viņaprāt, jānosprauž ļoti ambiciozi mērķi un to sasniegšanai institūcijām cieši jāsadarbojas ik dienu.

KONTEKSTS:

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus 23.augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Kontroles dienesta vadītāja iepriekš atzina, ka Latvijai gada laikā ir jāuzrāda būtisks progress naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku novēršanā.

Vēl pirms tam ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas paziņoja, ka Latvijas trešā lielākā banka "ABLV Bank" organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un nelegālas aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Pašlaik "ABLV Bank" tiek likvidēta. Krēslu zaudējis arī Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns, kura vietu dienesta vadībā no šā gada 1.jūnija ieņem Znotiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti