Krustpunktā

Brīvais mikrofons, 23. marts

Krustpunktā

Brīvais mikrofons, 24. marts

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks: Koncentrēsimies uz visbūtiskākām lietām!

Latvijas Banka: Kritums ekonomikā Covid-19 dēļ varētu būt mērāms ar viencipara skaitli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Samazinājums Latvijas ekonomikā jaunā koronavīrusa izraisītās infekcijas Covid-19 dēļ šogad varētu būt mērāms ar viencipara skaitli, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" teica Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Krustpunktā" podkāstā:

Jauna epizode katru darba dienu, garums - 52 min.

Viņš norādīja, ka notiekošais viennozīmīgi ir globāla bezprecedenta krīze, tomēr Latvija nav tās izraisītāja un valsts ekonomika ir daudz spēcīgāka un noturīgāka pret sitienu, nekā tas bija 2008. gadā.

"Vīrusa izplatība ir strauja, mēs neesam epicentrā, bet ietekme būs negatīva. Šogad ekonomika būs mīnusos, būs recesija. Šeit ir divi faktori - kā tiks ietekmēta pasaules ekonomika un kā mēs rīkosimies kā sabiedrība. Reālistiskākais ir vienciparu mīnusos mērāms ekonomikas sarukums ar cerību, ka gada otrajā pusē tā sāks atgūties," pauda Kazāks.

Ja izaugsme gada otrajā pusē neatsāksies, tad mīnusi būs lielāki, pieļāva Latvijas Bankas vadītājs. "Mēs esam krietni ekonomiski noturīgāki. Toreiz [2008. gadā] bija lielas problēmas ar parādu apjomu. Mēs [tagad] esam diezgan labi sagatavoti pavērsieniem. Šobrīd tā nav krīze, kas prasītu budžeta vai izdevumu konsolidāciju. Šajā brīdī mēs varam tērēt, iepriekšējā krīzē bijām spiesti taupīt," pauda Kazāks.

Viņš atzina, ka krīzes sekas būs jūtamas visās tautsaimniecības nozarēs. "Ekonomiskā aktivitāte daudzās jomās sabremzēsies. Citās apstāsies uz zināmu laiku. Sāpīgāk būs tiem, kuriem ir mazāki ienākumi," teica Kazāks.

Latvijas Bankas prezidents tomēr atzina, ka tas, kad krīze beigsies, nav zināms un galvenie risinājumi pagaidām ir saistīti ar vīrusa izplatības ierobežošanu.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam Covid-19 vīrusam, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, arī ieviesti ierobežojumi uz robežām.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā.

21. martā par saslimšanu ar Covid-19 paziņoja Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš. Tāpēc sākta plaša izmeklēšana: pārbaudīti visi parlamentārieši, kā arī Saeimas darbinieki un arī valdības pārstāvji. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") atzīts par kontaktpersonu  un atrodas pašizolācijā. Valdības darbs tiks turpināts attālināti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti