Latvijas Banka: Krievijas sankcijas Latvijas ekonomikai lielu ļaunumu nenodarīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas noteiktais pārtikas preču importa aizliegums ietekmēs atsevišķas nozares, bet Latvijas ekonomikai kopumā lielu ļaunumu nenodarīs. Šādu pārliecību pauduši vairāki banku eksperti, skaidrojot – pērn nu jau aizliegto preču eksports veidojis tikai nedaudz vairāk par pusprocentu no valsts kopējā eksporta.

Mēs varam teikt, ka, nu, mežu tas noteikti neietekmēs, bet, protams, varētu būt ietekme uz atsevišķiem kokiem. Tātad atsevišķās nozarēs vai uzņēmumos, kas ir ļoti konkrēti orientēti uz Krievijas tirgu, varētu būt, protams, problēma. Bet plašāk ekonomikai kopumā šī rīta paziņoto preču eksports uz Krieviju neko nenozīmē,” saka Latvijas Bankas padomnieks Andris Strazds.

Ekonomists skaidro – Krievijas - Ukrainas konflikts jau sākotnēji ietekmējis Latvijas ekonomiku. Tās izaugsmes prognoze kopš gada sākuma samazināta no pieciem līdz trīs procentiem, un šodien noteiktās sankcijas neko nemainīšot.

Pret izskanējušo aicinājumu veidot Eiropas Savienības fondu, kas atbalstītu no sankcijām vissmagāk cietušās valstis, ekonomists aicina izturēties piesardzīgi:  „Arī citas valstis, piemēram, Somija vai Vācija, tomēr salīdzinoši cieš jau no iepriekš noteiktām sankcijām, piemēram, no militārā eksporta ierobežojumiem, gan arī no augsto tehnoloģiju produktu ierobežojumiem. Mums jābūt uzmanīgiem ar aicinājumiem veidot šādus fondus, lai nesanāk tā, ka varbūt beigās mēs dabūsim tajā fondā maksāt iekšā vairāk, nekā no tā saņemsim kompensācijas.”

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien ieviesa pārtikas produkcijas embargo no Eiropas Savienības, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas. Iepriekš šīs valstis bija noteikušas sankcijas pret daudzām amatpersonām un uzņēmējiem, kas Rietumus apsūdzēja kara musināšanā pret Ukrainu un kas ir tuvi Krievijas elitei vai arī atrodas tajā. Sankcijas bija vērstas arī pret Krievijas uzņēmumiem.

Rietumi sankcijas ieviesa, nosodot Krievijas rīcību - Krimas aneksiju, atbalstu promaskaviskajiem spēkiem Ukrainas austrumos un radīto drošības apdraudējumu visā Austrumeiropā un Rietumeiropā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti