Latvijas Banka IKP izaugsmes prognozi samazina līdz 2,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Bankas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognoze šim gadam ir sarukusi līdz 2,8%.

Par to tviterī piektdien vēsta Latvijas Banka. Iepriekš Banka paredzēja, ka IKP šogad sasniegs 2,9%.

„Ir īstenojies jau mūsu pieminētais negatīvais attīstības scenārijs un  ģeopolitiskā situācija būtiski ietekmējusi Latvijas ekonomisko attīstību un attīstību reģionā kopumā,” norādīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Ilmārs Rimšēvičs par prognozes koriģēšanu
00:00 / 01:03
Lejuplādēt

Tomēr nākamgad tautsaimniecību negatīvi var iespaidot nesen pieņemtie Maksātnespējas likuma grozījumi, kā arī tālāka ierobežojumu noteikšana uzturēšanās atļauju saņēmējiem. Nākamā gada budžetu Centrālā banka kopumā vērtē atzinīgi, tomēr norāda uz vairākiem riskiem. Viens no tiem - pārāk augstā inflācijas prognoze. "Saglabājot šādas inflācijas prognozes, nākamā gada budžeta plānā tiek ierēķināti papildus 30 miljoni eiro, kas faktiski var neparādīties. Nemot vērā, ka šiem papildus ieņēmumiem jau ir prognozēti pretī izdevumi, inflācijas prognozēšana augstākā līmenī kā sagaidāms var novest pie budžeta deficīta kā šobrīd plānots," pauda bankas prezidents. "Lielāko pienesumu 2015.gada inflācijā radīs elektroenerģijas cenu kāpums tirgus liberalizācijas dēļ, taču kopējo enerģijas cenu ietekmi uz inflāciju varētu ierobežot visai zemais naftas cenu līmenis," teica Rimšēvičs.

Bīstams, pēc Rimšēviča teiktā, ir arī optimisms par ieņēmumiem, ko varētu dot cīņa pret ēnu ekonomiku, kā arī bieži vien nesabalansētie pašvaldību budžeti, kuri var pasliktināt kopējo valsts budžeta deficīta līmeni. Ja tas augs, pieaugs arī valsts parāda apkalpošanas izmaksas. Tas savukārt ļaus mazāk valsts naudas atvēlēt, piemēram, ugunsdzēsēju algu celšanai. Tāpat kā SVF misijas pārstāvji, arī Rimšēvičs aicināja turpināt strukturālās reformas.

Šī nav pirmā reize, kad Latvijas Banka samazina šī gada IKP izaugsmes tempu: jūnijā sākumā tas saruka no gada sākumā paredzētajiem 4,4% līdz 3,3%.

Vēstīts, ka Centrālā statistikas pārvalde secināja, ka 3. ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2014. gada 2. ceturksni, ir palielinājies par 0,4%, bet, salīdzinot ar 2013. gada 3. ceturksni, ir pieaudzis par 2,2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti