Dienas notikumu apskats

Merkele: ES jārūpējas ne tikai par savām ārējām robežām, bet arī Baltijas valstīs

Dienas notikumu apskats

ES paraksta memorandu par viena miljarda eiro piešķiršanu Ukrainas atbalstam

Latvijas Bankas prezidenta vietniece aicina valdību veidot budžeta rezervi

Latvijas Banka aicina 2019.gada valsts budžetu veidot bez deficīta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas ekonomika piedzīvo izaugsmi, taču jābūt gataviem arī negatīvākiem attīstības scenārijiem un jāveido uzkrājums. Par to piektdien, 14.septembrī, brīdināja Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa. Viņa aicināja gan katru iedzīvotāju, gan arī lēmumu pieņēmējus valsts līmenī rūpīgi izvērtēt budžeta izdevumus. Tas ir īpaši aktuāli, ņemot vērā, ka nākamā gada budžetu apstiprinās jaunā valdība.

"Šodien skaista un saulaina diena. Tas, ko mums vajadzētu iemācīties, uzkrāt šo saules sajūtu sevī, lai varētu saglabāt arī tajās dienās, kad ir pelēcīgākās un lietainākas. Tas būtu attiecināms arī uz ekonomiku," šādi preses konferenci atklāja Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa.

Ekonomika nudien piedzīvo saulainu posmu. Latvijas Banka prognozē, ka iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,9%, bet nākamgad - 3% apmērā.

Pieaug eksports, cēlušās algas. Šogad otrajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Latvijā pārsniedza 1000 eiro. Lai arī, no otras puses, šis rādītājs var apgrūtināt uzņēmēju konkurētspēju pasaules tirgos. "Tieši tāpēc darba ražīguma kāpums un profesionālās prasmes ir atslēgas vārds Latvijas izaugsmei nākotnē," viņa sacīja.

Lai panāktu Rietumeiropas attīstīto valstu pārticības līmeni, Latvijai ir būtiski jāpalielina izdevumi zinātnei un pētniecībai. Šobrīd valsts finansējums šīm jomām ir viens no zemākajiem Eiropā.

Lai arī ekonomikas attīstība šobrīd vērtējama pozitīvi, valdībai nevajadzētu ļauties kārdinājumam palielināt budžeta tēriņus, uzsvēra Latvijas Bankas vadītāja vietniece. Ministriju iesniegtais pieprasījumu saraksts nākamajam gadam sasniedz miljardu eiro, un to apmierināšanu uz deficīta rēķina nedrīkst pieļaut.

"Politiķiem, kas būs pie varas, būtu svarīgi domāt, kādi ir izdevumi, cik tie ir izaugsmi veicinoši ilgtermiņā, nevis īstermiņa vēlmju [realizēšana]," sprieda Razmusa.

Tāpēc viņa atgādināja, ka arī politisko solījumu izpilde darbosies pēc ekonomikas likumiem: "Nosakot jaunas prioritātes, nozīmēs vai nu nodokļu sloga pārskatīšanu, vai arī atbilstoši citu izdevumu samazināšanu, kas politiski nebūs vienkāršs process."

Padomāt par nākotni Latvijas Bankas prezidenta vietniece aicina visus: "Tāpēc arī ne tikai valdībai aicinājums, bet mums visiem, lai arī esam šīs mācības piedzīvojuši 2007.un 2008.gadā, veidot tā saucamos buferus vai rezerves, lai smagākos brīžos būtu ar ko politiku īstenot un atvieglot to periodu.”

Neskatoties uz pēdējo gadu ekonomikas izaugsmi, valdība joprojām nav izveidojusi šīs rezerves. Budžetā ir deficīts, kas nozīmē, ka valsts turpina dzīvot uz parāda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti