Panorāma

Austrumukrainas piefrontes zonā cer uz lielāku ES atbalstu

Panorāma

Salacgrīvā jau 11.reizi festivāls "Positivus"

Latvijas augļi un dārzeņi ienākas vēlāk un ir dārgi

Latvijas augļi, ogas un dārzeņi šogad ienākas vēlāk un ir dārgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Augļu, ogu un dārzeņu raža šogad Latvijā ir ievērojami zemāka, nekā pērn. Reti kurā dārzā nobriest ķirši un plūmes, arī ābelēm pavasarī apsala ziedpumpuri. Bietes un burkāni slikti dīguši, bet kartupeļu laukus apdraud lakstu puve. Šī vasara ir izaicinājums, atzīst augkopības eksperti. Bez augļiem un dārzeņiem nepaliksim, taču par visu jau tagad ir jāmaksā dārgāk.

Penkules pagasta zemnieku saimniecība "Vizbuļi" ir viena no populārākajām bioloģisko dārzeņu piegādātājām rīdziniekiem. Šeit bez ķīmijas audzētos 20 dažādos garšaugus un dārzeņus iepērk gan ekoveikali gan tiešās pirkšanas pulciņi.

"Vizbuļu" jaunais saimnieks Jānis Hercbergs, izrādot laukus, stāsta, ka tik dīvainu vasaru, kā šī, viņš nav pieredzējis. Viss izdarīts pareizi, iesēts un mēslots kā nākas, bet burkāni un bietes uzvedas neizprotami.

"Pirms divām nedēļām tika pirmoreiz izravēti, pastiepušies pāris centimetru, stāv uz vietas, nezinu, kā būs. (..)  Bietes vienu gabalu mēs pārsējām, tās ir sadīgušas labi. Citas nevienmērīgi sadīga, ir lielas un ļoti maziņas. Tas aukstums un sausums, kas bija pavasarī, tas ietekmē," teica Hercbergs.

Arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vecākais speciālists Māris Narvils atzīst, ka pie visa vainīgs ir bijis pavasaris. "Pavasaris iedeva novēlojumu, un šis novēlojums saglabājas joprojām - apmēram divas nedēļas."

"Vizbuļu" saimniecība allaž bijusi slavena ar saviem skaistajiem ķirbjiem un kabačiem. Šogad, šķiet, būs izņēmums. "Izskatās, ka ķirbji vispār nebūs. Kabači saņemsies, sāk pa kādam kabacim parādīties," teica zemnieks.

Toties šogad labi koptajās vagās lekni saņēmušies kartupeļi, arī vēlīnās šķirnes jau sākušas ziedēt. "Izskatās, ka raža ir ļoti laba. Pagājušajā gadā bija nedaudz lielāki par olām, bet šinī brīdī ir jau olas lielumā un lielāki," atzina saimnieks.

Taču visur kartupeļi tik labi neizskatās. Šobrīd strauju izplatību sākusi lakstu puve. Tātad gaidāms pašmāju kartupeļu ražas samazinājums. Taču vislielāko iespaidu aukstais pavasaris atstājis uz augļu kokiem.

"Mums būs ļoti maz ķiršu un plūmju, kaukāza plūmju. Ir cietušas arī ābeles, bumbieres, arī ogulāji, ērkšķogas ir cietušas. Mēs nevaram cerēt uz ražas apjomiem visās šajās kultūrās. (..)

Esam tikuši cauri ar relatīvi vieglākiem zaudējumiem, nekā tas ir Polijā vai citās valstīs, kur vīnkopībai ir milzīgi zaudējumi. Šī vasara ir izaicinājums, bet daudz ko mēs varam saglābt," sacīja Narvils.

Galdā var likt to, kas ir izaudzis. Sīpoli, puravi, selerijas un zirņi labi jūtas šajā mitrajā un ne pārāk siltajā vasarā. Arī tomāti un gurķi siltumnīcās pamazām gatavojas.

Lielveikalos un tirdziņos šobrīd ne dārzeņu ne augļu netrūkst. Tikai pircējiem gan jārēķinās ar to, ka pavasara un vasaras untumu dēļ viņiem, pat burkānus pērkot, tagad jāšķiras vismaz no divreiz lielākas naudas summas, nekā tas bija pērn.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti