Latvijai vairāk jāiesaistās palīdzības sniegšanā citām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ bija lasāmas satraucošas ziņas, ka Eiropas Savienība teju vai „vējā izkaisījusi" aptuveni miljardu eiro, aizvadītajos gados sniedzot palīdzību Ēģiptei. Atbalsts bijis neefektīvs, un nav uzlabojis situāciju ne cilvēktiesību, ne korupcijas apkarošanas jomā. Tas liek uzdot jautājumus par to, cik lietderīgi tiek izmantota kopienas nodokļu maksātāju nauda, cenšoties palīdzēt trešajām valstīm, cik sekmīga ir attīstības politika un kas ir uzlabojams.

Biedrības „Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" jeb „LAPAS" vadītāja Inese Vaivare gan noraida šādus pieņēmumus, pirmkārt, attiecinot to uz Ēģipti. „Manuprāt, mēs paši zinām pieredzi, ka pārmaiņu veikšanai vidējais politikas cikls ir vismaz pieci gadi. Līdz ar to nevar kategoriski teikt, ka nauda ir izšķērdēta. Otrkārt, arvien vairāk notiek diskusijas par to, vai projekts ir efektīvs instruments kaut ko ieviest. Iespējams, naudas pārdale jāpadara elastīgāka un vairāk balstīta uz cilvēku vajadzībām. Treškārt, jādomā par to, cik ātri var notiks pārmaiņas sabiedrības izpratnes līmenī, ne tikai korupcijas samazināšanas aspektos un citos. Noteikti var daudz ko pilnveidot palīdzības sniegšanas politikā. Protams, ir izmērāmi rādītāji, bet ir arī citas lietas – procesi, kas nenotiek ātri, piemēram, ir diskusijas par globālo pasaules ietvaru pēc 2015.gada, un šis ir pirmais brīdis, kad pasaules valstis, kurās notiek vardarbība, ir gatavas to atzīt un mainīties.”

Arī Latvijai vairāk jāiesaistās palīdzības sniegšanā. Pēc datiem Lietuva 2011.gadā palīdzības sniegšanai atvēlēja 38 miljonus eiro, Igaunija – 17, bet Latvija - 14 miljonus, ar to paliekot pēdējā vietā starp Eiropas Savienības (ES) valstīm. Šobrīd tie ir 0,07% no iekšzemes kopprodukta,, mērķis 2015.gadā, par ko ES valstis vienojušās, ir 0,7%.

Taču jāapzinās, ka Latvija ir ļoti daudz saņēmusi atbalstu caur ES struktūrām, un tagad pienācis laiks tādu sniegt arī tiem, kam tas šobrīd ļoti nepieciešams, uzsvēra Vaivare.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti