Dienas ziņas

Serbijā turpinās protesti pret valdību

Dienas ziņas

Atkal stingrāki ierobežojumi kafejnīcās

Latvijā pieaug interese par kaņepju audzēšanu

Latvijā zemniekiem aug interese par kaņepju audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēdējos gados Latvijā arvien vairāk zemnieku pievēršas kaņepju audzēšanai, un pašlaik ar to nodarbojas 63 saimniecības. Viļānu novada kaņepju audzētājs Andris Višņevskis, kas Obelišķu sētā jau vairākus gadus rīko dažādas apmācības, saistītas ar kaņepju izmantošanu būvniecības jomā, šogad ir rīkojis arī semināru, kurā dalījās savā pieredzē par kaņepju audzēšanu un uzņēmējdarbības uzsākšanas iespējam.      

Izglītojošie pasākumi Višņevska saimniecībā notiek regulāri, taču pēdējā laikā cilvēki arvien biežāk interesējas par iespēju uzsākt kaņepju audzēšanu.

“Ir ļoti liela interese, pat šorīt vēl zvana, var vai nevar [piedalīties seminārā], bet, protams, ka nevar, jo dalībnieku skaits ir ierobežots. Mana doma ir pastāstīt savu pieredzi un dot cilvēkiem stimulu, kas tas viss ir iespējams, un galvenais to kaņepes vārdu nest sabiedrībā, lai cilvēki sāk kaut ko reāli darīt,” klāstīja saimniecības “Obelisk Farm” īpašnieks, kaņepju audzētājs Andris Višņevskis.

Lauku atbalsta dienesta dati liecina, ka pašlaik ar kaņepju audzēšanu Latvijā nodarbojas 63 saimniecības, lielākie audzētāji, kas audzē kaņepes vairāk nekā 100 hektāru platībā, atrodas Krāslavas un Pāvilostas novados.  

2016. gadā dienestā bija deklarēti 315 hektāri kaņepju platību, bet šogad tie ir 889.

Arī semināra dalībnieki kaņepju audzēšanā saskata plašas perspektīvas.

“Esmu iesējis šajā pavasarī kaņepes mazliet paskatīties, kā viņas aug pie Latvijas ziemeļrobežas Salacgrīvā. Skatīsimies, ko darīt ar to visu. Tā kā hobijs, izzināšanas laiks, iespēja potenciāli dzīvot laukos un nodarboties ar kaut ko tādu,” stāstīja semināra dalībnieks Kalvis no Rīgas.

Savukārt semināra dalībniece rīdziniece Sandra stāstīja, ka jau pirms kāda laika pētījusi dažādus naturālās būvniecības veidus, un būvniecība no kaņepēm viņu interesē.

“Mans mērķis ir kādreiz uzbūvēt māju. Esmu dzīvojusi ārpus Latvijas kādu laiku, es tur sāku interesēties, Amerikā dzīvojot, kā atjaunot mājas. Atgriežoties Latvijā, biju priecīga, ka te ir cilvēki, kas ar to nodarbojas, ka ir iespējams nopirkt tieši priekš būvniecības,” sacīja Sandra.

Obeliškos Andris saimnieko jau 6 gadus, pašlaik ar kaņepēm saimniecībā ir apsēts pushektārs zemes, un pagaidām to paplašināšana nav paredzēta, taču tiek eksperimentēts ar dažādām šķirnēm.

Lai arī šī gada ražu iznīcināja krusa, Andris uzsver, ka saimniecības darbība turpināsies un jau drīz notiks arī ikgadējas praktiskās apmācības par kaņepju spaļu izmantošanu mājas siltināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti