Latvijā vien daži uzņēmēji gatavi darbaroku trūkumam, ko varētu izraisīt Covid-19 omikrona variants

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Prognozes liecina, ka jau tuvākajā laikā darba vietās trūks strādājošo, jo ar kovidu saslims liela daļa iedzīvotāju vai arī viņi atradīsies karantīnā. Tas būs nopietns trieciens uzņēmējiem un arī valstu ekonomikām. Daudzviet pasaulē par to jau tiek domāts, tikmēr Latvijā vien daži uzņēmēji sagatavojuši konkrētu rīcības plānu.

Latvijā vien daži uzņēmēji gatavi darbaroku trūkumam, ko varētu izraisīt Covid-19 omikrona variants
00:00 / 03:44
Lejuplādēt

Viens no Latvijas lielajiem uzņēmumiem "Stikla šķiedra", vērtējot kovida vīrusa omikrona varianta straujo izplatību, plāno pastiprināt drošības pasākumus ražotnē un vēl vairāk samazināt darbinieku komunicēšanās iespējas.

"Mēs palielināsim pieejamību mūsu darbiniekiem, kas ir 1100, lai lietotu speciālās FFP2 maskas. Tas ir pirmais lielais solis," stāstīja uzņēmuma valdes loceklis Ģirts Vēveris.

Viņš skaidroja – problēmas rada situācija, ka rūpnīcā ražošanas procesu apturēt nav iespējams un darbaroku trūkst jau tagad.

"Ja būtu fiziski pieejami cilvēki, kurus rekrutēt... Aizvien grūtāk ir atrast darbiniekus, vēl ir kvalifikācija nepieciešama šiem cilvēkiem, kurus mēs potenciāli paņemsim no ielas," stāstīja Vēveris.

Tikmēr Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Kasnopjorovs pauda uzskatu, ka vīrusa omikrona varianta ietekmi uz darba tirgu vērtēt vēl ir pārgari. Viņaprāt, ja omikrona straujas izplatības dēļ cietīs uzņēmumi, talkā nāks valsts atbalsta programmas. Tās līdz šim esot sevi pierādījušas kā efektīvs instruments kopējās ekonomikas stimulēšanai.

"Ir skaidrs, ka šis vīrusa veids ir lipīgāks, taču ir šaubas, vai bīstamāks. Ja tas ir mazāk bīstams, tad nebūs lielas ietekmes uz ekonomiku. Bet, pat ja turpināsies distancēšanās un samazināsies mobilitāte, ietekme uz ekonomiku būs mazāka nekā pandēmijas sākumā, jo Latvijas uzņēmumi ir pielāgojušies situācijai," stāstīja ekonomists.

Tikmēr starptautiskie analītiķi lēš, ka jau drīzumā darba tirgū trūks pat ceturtā daļa strādājošo. Cilvēki slimos vai atradīsies izolācijā kā kontaktpersonas. Tāpēc, lai kaut nedaudz atslogotu jau tā kovida nomocīto ekonomiku, Grieķija noteikusi vien piecu dienu karantīnas laiku inficētām personām. Savukārt Lielbritānija, Spānija un Īrija šo periodu samazinājusi līdz septiņām dienām.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš atzīst, ka arī Latvijā notiek diskusijas par iespēju samazināt karantīnas laiku inficētām personām bez būtiskiem slimības simptomiem.

"Katra diena ir ļoti no svara, lai nodrošinātu darbības nepārtrauktību. Lai nav tā, ka vienā mirklī kāda darba vieta vai pakalpojums nav pieejams kovida krīzes dēļ," stāstīja Endziņš.

Viņš atzina, ka vēl pagājušā gada nogalē veikta biedru aptauja, lai noskaidrotu, vai uzņēmēji ir izstrādājuši plānu, kā rīkoties, strauji izplatoties vīrusa omikrona variantam. Liela daļa atzinusi, ka šāda rīcības plāna viņiem nav.

"Tā ir mazliet problēma, jo omikrons darbojas triecientempā. Un tā visa rezultātā patiešām var izveidoties situācija, kad uzņēmumā ir cilvēki saslimuši, atrodas izolācijā, un tas var apgrūtināt procesu nodrošināšanu," norādīja Endziņš.

Kādu nozari, kura īpaši cietis no omikrona straujas izplatības, Endziņš gan neizcēla. Taču līdzšinējā pieredze liecina, ka, lai darbība neapstātos, tur, kur iespējams, labākais risinājums ir darbs attālināti. Bet ražošanas uzņēmumos procesu vēlams organizēt maiņās, lai cilvēku plūsmas nesaskartos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti