Latvija vēl izvērtēs «Conexus Baltic Grid» akciju iegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns "Gazprom" 30. decembrī rīko tam piederošo 34% Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju izsoli.

Ralfs Nemiro par „Conexus Baltic Grid" akciju iegādi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") uzsver, ka „Conexus Baltic Grid" ir stratēģiski svarīgs uzņēmums. Tas apkalpo gāzes infrastruktūru un tam ir labi finanšu rādītāji, līdz ar to valstij ir būtiski palielināt savu līdzdalību šajā uzņēmumā.

"Nav tik vienkārši, jo šada apmēra darījumos parasti detaļas ir ļoti būtiskas, ar tām ir jāiepazīstas. Nākamā gada sākumā Ekonomikas ministrija ies uz Ministru kabinetu un piedāvās ministriem pieņemt lēmumu par to, vai izvēlēties par līgumā noteikto summu pirkt „Conexus Baltic Grid" akcijas vai nepirkt. Turklāt apstākļi ir diezgan dinamiski un mainīgi, jo pārdevēji ir divi, daļu skaits katram pārdevējam ir dažāds, līdz ar to arī attiecīgi summas ir dažādas. Tāpēc mēs pagaidām nevaram pateikt, vai pieņemsim šādu piedāvājumu vai nepieņemsim," skaidro Ralfs Nemiro.

KONTEKSTS:

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Šogad sertificēšanā "Conexus" no jauna izvirzītais nosacījums ir nodrošināt, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otra nosacījuma, kas tika uzdots pērnā gada sertificēšanas lēmumā, izpildei noteiktais termiņš joprojām ir spēkā, proti, viena šī nosacījuma daļa paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", un komersantam pilnībā jāatbilst Enerģētikas likumā noteiktajām vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora neatkarības prasībām.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim "Conexus" jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Gas I S.a.r.l." un AS "Latvijas gāze" akcionāra "Marguerite Gas II S.a.r.l." vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Conexus" dibināta 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%). "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06% akciju.

Latvijas valstij piederošais uzņēmums AS "Augstsprieguma tīkls" par "Conexus" akcionāru kļuva 2017. gadā. Vispirms tas no Vācijas enerģētikas uzņēmuma "Uniper Ruhrgas International GmbH" nopirka tam piederošos 18,31% "Conexus" akcijas, bet vēlāk – arī SIA "Itera Latvija" piederošos 16,05% kapitāldaļu. Tādējādi Latvijas valsts īpašumā nonāca 34,36% "Conexus" akciju. Par tām "Augstsprieguma tīkls" samaksājis vairāk nekā 57 miljonus eiro. 

Pērn vasarā vēstīts, ka "Augstsprieguma tīkla" sarunas par "Gazprom" piederošo Inčukalna pazemes gāzes krātuves īpašnieka "Conexus" akciju iegādi norit ļoti smagi. Galvenais domstarpību iemesls – "Gazprom" piederošo akciju cena. Proti, "Gazprom" par nedaudz vairāk kā 34% "Conexus" akciju pieprasījis būtiski augstāku cenu nekā tā, par kuru akcijas tika atpirktas no citiem akcionāriem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti