Latvijā un pasaulē tiek ieviests 5G interneta tīkls, bet lēnāk, nekā plānots iepriekš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mobilo sakaru operatori turpina Latvijā attīstīt 5G interneta tehnoloģijas. Pērnā gada beigās un šī gada sākumā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) rīkoja radiofrekvenču izsoli un lietošanas tiesības uz 20 gadiem ieguva trīs mobilo sakaru operatori. Viņu pienākums ir, savstarpēji konkurējot, ieviest jaunas tehnoloģijas un turpināt attīstīt sakaru tīkla pārklājumu. Ko no tā iegūs uzņēmēji un iedzīvotāji?

Latvijā un pasaulē tiek ieviests 5G interneta tīkls, bet lēnāk, nekā plānots iepriekš
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

5G interneta tīkla attīstību Latvijā koordinē SPRK, kas uzrauga elektronisko sakaru tirgu. Tīklu infrastruktūras nodaļas vadītājs Māris Pavārs stāstīja, ka radiofrekvenču izsolē to lietošanas tiesības uz 20 gadiem ieguva trīs mobilo sakaru operatori – "Tele2", "Latvijas Mobilais telefons" un "Bite".

"Vienkārši izsakoties, 5G paaudze ir tāda mobilo tīklu paaudze, kur attālums no bāzes stacijas līdz gala lietotājam ir mazāks, līdz ar to ir jābūvē vairāk bāzes staciju jeb jāatrod vietas, kur izvietot antenas un iekārtas tieši 5G pakalpojumu nodrošināšanai. Pieejamās radiofrekvences ir komersantiem piešķirtas uz tehnoloģiski neitrāliem nosacījumiem, kas nozīmē, ka ne tikai 5G, bet arī citām paaudzēm. Tirgū notiek konkurence, mobilie operatori veic investīcijas, un gala lietotāji rezultātā saņem pakalpojumus," skaidroja Pavārs.

"Tele2" pārstāvis Oskars Fīrmanis stāstīja, ka šobrīd 5G internetu uzņēmums piedāvā 25 vietās Latvijā.

"Tele2" arī veicis aptauju par 5G interneta popularitāti, un trešdaļa aptaujāto atzīst, ka neplāno to izmantot, jo pietiekami ātrs ir arī 4G internets.

"Ieguvēji no 5G tīkla izvēršanas jau ir ne tikai tie klienti, kuri šobrīd izmanto vai izmantos 5G tehnoloģiju nākotnē, bet arī pašreizējie 4G tīkla lietotāji, jo, piemēram, mēs 5G tīklu primāri izvēršam vietās, kur ir nepieciešama papildus kapacitāte 4G tīklā. Šobrīd 5G vairāk izmanto tie cilvēki, kuriem interesē jaunākās tehnoloģijas, kuri ikdienā strādā nozarēs, kur jaunākās tehnoloģijas ir ļoti būtiskas, un viņiem ir interese izmēģināt šīs jaunās tehnoloģijas. Cilvēkiem, kuri ikdienā mobilos telefonus vairāk vai mazāk izmanto vienkārši saziņai, šobrīd šī interese varbūt nav tik liela," stāstīja "Tele2" pārstāvis.

LMT privātpersonu apkalpošanas dienesta direktore Ilze Saulīte norādīja, ka uzņēmumam ir 1500 bāzes stacijas un 170 bāzes stacijās jeb nedaudz vairāk kā 10% jau ir pieejams 5G internets, kas var būt līdz pat 100 reizes ātrāks un stabilāks nekā 4G internets. Tehnoloģiju iespējas tiek testētas dažādos projektos, 5G jau izmanto arī rūteros un viedtelefonos.

"Būtiskākie projekti, kuri šobrīd 5G tehnoloģijā tiek ieviesti un testēti, ir, piemēram, valsts aizsardzībā; mēs sadarbojamies ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkem, attīstām militāros risinājumus 5G testa vidē Ādažu poligonā.

Kopā ar partneriem esam veikuši pirmos pārrobežu mobilitātes demonstrējumus, kur bezpilota automašīnas tiek vadītas un attiecīgi tiek testēts šis risinājums. Tāpat arī ir hidrogrāfisko mērījumus testa vide izveidota un tiek testētas tehnoloģijas, lai nodrošinātu 5G tīklu ostās un Baltijas jūrā," sacīja Saulīte.

5G interneta ienākšanu Latvijā daļa sabiedrības uztvēra kā apdraudējumu, bet "5G Techritory" ekosistēmas eksperts Neils Kalniņš uzsvēra – tehnoloģija ir droša.

"Ir skaidrs tas, ka 5G tehnoloģijas un izmantotās radiofrekvences nav kaitīgas veselībai, jo visa aparatūra, kura tiks izmantota, lai nodrošinātu šos sakarus, tiek testēta un sertificēta, un to lietošanu tiek stingri uzraudzīta, Latvijas gadījumā no AS "Valsts elektroniskie sakari" puses," teica Kalniņš.

Ieguvēji no 5G interneta vispirms būs uzņēmēji.

"Nozīmīgākā grupa, manuprāt, šobrīd tieši Latvijā ir tie uzņēmumi, kas nodarbojas ar mākslīgā intelekta produktu risinājumu attīstību un dažnedažādām aplikācijām, kurām ir nepieciešams liels datu pārraides apjoms reālā laikā. Savukārt, ja mēs runājam par pašu cilvēku ieguvumiem, tad veidosies jaunas aplikācijas, kas saistītas, piemēram, ar satiksmes drošību. Proti, 5G vidē izveidojot savienoto automobiļu sistēmu, automobiļi redzēs viens otru digitāli un gadījumā, ja veidosies avārijas situācija, abiem transportlīdzekļiem tiks iedarbināta ārkārtas bremzēšanas sistēma," sacīja Kalniņš.

Kalniņš vērtēja, ka 5G interneta attīstība gan Latvijā, gan pasaulē notiek lēnāk, nekā to savulaik prognozēja eksperti, bet tas dos laiku Latvijas uzņēmumiem darboties šajā virzienā, lai radītu jaunus produktus un turpinātu konkurēt starptautiskajos tirgos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti