Panorāma

Noslīkušo arvien vairāk

Panorāma

Latvijā pirmā krusteniskā nieru transplantācija

Prezidenta vizīte Kazahstānā

Latvija un Kazahstāna gatavas sadarboties vēl ciešāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kazahstāna ir devītā lielākā valsts pasaulē. Tās izmēri ir salīdzināmi ar Rietumeiropu. Kazahstānas pašapziņu ievērojami vairo arī fakts, ka šī zeme ir ārkārtīgi bagāta ar izejvielām - valstī ir sastopami visi Mendeļejeva tabulas elementi, pie tam ievērojamā daudzumā. Iespaidīgi ir Kazahstānas naftas krājumi.

Prezidenti redz teju neierobežotas sadarbības iespējas

Latvija ir Kazahstānas stratēģiskais sadarbības partneris Baltijas reģionā, un abu valstu ekonomisko attiecību attīstībai vēl ir neierobežots potenciāls. „Mums jāprot sava vieta atrast un paņemt, lai tas viss neaizietu uz Sanktpēterburgu,” sacīja Latvijas prezidents Andris Bērziņš. „Ja Latvija varēs paņemt 2% no tā, tas būs liels ieguvums.”

Ar perspektīvu nākotnē lūkojās arī Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs. „Kazahstāna atrodas līdzās pusotra miljardu lielajam un strauji augošajam Ķīnas tirgum, taču vienlaikus par ļoti nozīmīgām mēs uzskatam attiecības ar Eiropas Savienību un Rietumu tirgiem, kas ir sasniedzami arī caur Latvijas ostām,” uzsver Nazarbajevs.

Medicīna, izglītība, pārtika, tranzīts

Kazahstānas ielās var manīt lielus kontrastus - gan naudas lūdzējus, gan arī zelta torņus. Gandrīz ikvienā veikalā nopērkami Latvijā ražotie zivju konservi un mērces. Īpaši šeit tiek novērtēta Latvijas medicīna un izglītība. Tāpēc Latvijas pārstāvji dažādās jomās atzīst, ka Latviju Kazahstānā novērtē un sadarbība ar Kazahstānu ir jāattīsta vēl vairāk.

Kazahstāna jau tagad ir trešais lielākais kravu pārvadātājs caur Latviju, tādēļ vizītes ietvaros liela uzmanība tika veltīta tranzītbiznesa attīstībai. Kazahstāna plāno ievērojamu eksporta palielinājumu galvenokārt Eiropas virzienā, tādēļ mūsu valsts galvenais uzdevums ir panākt, lai kravas tiktu vestas tieši caur Latviju. Kazahstānas amatpersonas apgalvo, ka ir gatavas kāpināt sadarbības apjomus kravu pārvadājumos.

Ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš šonedēļ ar plašu uzņēmēju delegāciju viesojās Kazahstānā, kur tikās ar turienes valsts un dažādu nozaru vadību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti