Eiro fokusā

Pierobežas lauksaimnieki joprojām netiek pie sakārtota ceļa

Eiro fokusā

Krīzes ietekmē lielākās izmaiņas piedzīvo īres tirgus

Latvijā strauji attīstās pakomātu tīkli

Latvijā strauji attīstās pakomātu tīkli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmija dažādas tautsaimniecības jomas ietekmē atšķirīgi. Ja tūrisma nozare krīzes sekas jutīs vēl vairākus gadus, tad šobrīd strauji attīstās attālinātā tirdzniecība un arī pakomātu tīklu īpašnieki pieņem darbā papildu darbiniekus.

"Omniva" pakomātu tīkls pieder Igaunijas Pastam. Tas darbību Latvijā sāka pirms astoņiem gadiem un aizņem pusi no tirgus. "Omniva Latvija" vadītāja Beāte Krauze-Čebotare stāstīja, ka krīzes laikā iepirkšanās internetā pieaugusi tik strauji, ka klientiem tika organizēta kampaņa – izņem sūtījumu no pakomāta divu stundu laikā un laimē balvu.

"Ja citiem uzņēmumiem bija jādomā, kā darbiniekus aizsūtīt dīkstāvē, tad mēs darbā pieņēmām papildu 30 darbiniekus.

Mūsu darbinieki visu dienu papildus pie pakomātiem dežūrē ar busiņu un izsniedz arī pasūtījumus. Tiklīdz pakomātā atbrīvojas vieta, mēs tur saliekam pāri palikušos sūtījumus. Tā mēs risinām problēmu ar vietas trūkumu pakomātos. Liela izaugsme ir tieši iekšzemes sūtījumos. Ja mēs salīdzinām ar pagājušā gada aprīli, šā gada aprīlī sūtījumu skaits pieauga par 139%. Šogad esam nogādājuši pakomātos 1,77 miljonus sūtījumu," atzina  "Omniva Latvija" vadītāja.

Latvijas Pasts pirms gada iegādājās Pasta stacijas pakomātu tīklu ar 61 pasta termināli. Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns stāstīja, ka krīzes laikā bizness audzis par 40%. Atšķirībā no "Omnivas", kuru pakomāti visbiežāk atrodas blakus veikaliem, Latvijas Pasta pakomāti uzstādīti veikalu iekšpusē.

"Mēs arī šīs krīzes laikā spējām palielināt mūsu esošā tīkla kapacitāti, nomainot mazākus pakomātus pret lielākiem un modernākiem.

Nākamais solis – mēs gribam uzstādīt pakomātus arī ārpus telpām. Protams, tad jārēķinās ar lietu vai sniegu.

Vēl viena būtiska atšķirība ir arī temperatūra. Ir tāda veida sūtījumi, kam tas ir būtiski. Iepriekš redzējām, ka klienti vairāk izmantoja eksprespasta sūtījumus – gan pasta nodaļās, gan sūtījām uz degvielas stacijām. Šobrīd klientam ir vairāk iespēju izvēlēties. Mums ir arī sūtījumu pārvirzīšanas aplikācija – tos sūtījumus, ko iepriekš sūtīja uz pasta nodaļu, var pārvirzīt saņemšanai pakomātā, " teica Vilcāns.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Pasta nodaļas vadītājs Bruno Frīdenbergs-Ansbergs stāstīja, ka trīs pakomātu tīkliem Latvijā – "Omniva", "DPD Latvijas" un Latvijas Pasts ar apmēram 330 pakomātiem pievienojies arī virtuāls pakomātu operators.

""City Express" piedāvā kurjera pakalpojumus pa visu Baltiju, bet piegāde notiek caur pakomātiem. Jo vairāk pakomātu tīklu, jo lielāka konkurence. Nezinu, vai cenas var samazināties, bet konkurence tās noteikti regulē. Ja skatāmies uz sūdzībām, ko esam saņēmuši, tās nav būtiskas. Piemēram, izņem paciņu, bet neaiztaisa durtiņas, paņem izdrukātu adresi, ko atstājis iepriekšējais klients, arī operatoriem gadās kāda kļūda.

Ja runā par pakomātiem, tad nākamais attīstības posms būtu vēstuļu korespondences sūtījumi.

Ja vēl pievienotu automātu, kur varētu iegādāties kādu aploksni vai marku, tad pakomāts pārvērstos jau par mazu un mobilu pasta nodaļu," sprieda Frīdenbergs-Ansbergs.

"Omniva Latvija" vadītāja Beāte Krauze-Čebotare vērtēja, ka pakomātu priekšrocības novērtē arī tirgotāji.

"Decembrī "Omniva" pakomātus sūtījumu saņemšanai izmantoja 186 000 Latvijas iedzīvotāju, aprīlī tie bija jau 285 000. Tātad aktīvo lietotāju skaits palielinās. Pandēmijas ietekmē atvērušies arī daudzi jauni internetveikali. Spilgtākie piemēri ir "Sportland", "Gemoss", "Stockmann". Mums ir liels prieks, ka arī tirgotāji saskata iespējas tirdzniecībai internetā," klāstīja "Omniva Latvija" vadītāja.

Pakomātu tīklu pārstāvji prognozēja, ka arī pēc Covid-19 krīzes beigām cilvēki turpinās preces pirkt attālināti internetā, jo tas ir ātri un ērti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti