Eiro fokusā

Nopludināti ASV Finanšu ministrijas dokumenti atklāj vairāku banku aizdomīgos darījumus

Eiro fokusā

Aizsardzības ministrija drīzumā slēgs līgumu ar uzņēmējiem par munīcijas ražosanu

Otrās maizes - kartupeļu raža šogad vidēji laba

Latvijā šogad būs vidēja kartupeļu raža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā kavējas kartupeļu novākšana un raža solās būt vidēja, kaut arī saimniecībās visā valsts teritorijā situācija būs atšķirīga –  vienam būs klājies labāk nekā pērn, citam sliktāk, pastāstīja biedrības „Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība” valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. Pēdējās dienās sākusies agro un vidējo šķirņu novākšana, bet vēlo kartupeļu vākšana vēl tikai priekšā.

Latvijā šogad būs vidēja kartupeļu raža
00:00 / 05:27
Lejuplādēt

Tikai pagājušās nedēļas nogalē kombains uzbraucis uz kartupeļu lauka, pastāstīja zemnieku saimniecības „Gudriķi” saimnieks Guntis Silenieks. Viņa saimniecība, kas specializējas sēklas kartupeļu audzēšanā, atrodas Nīcas novada Otaņķos.  

„Pašlaik ir agrās un vidējās [šķirnes]. Vidēji vēlās vēl nav gatavas. Es mākslīgi nenogatavinu, atļauju augt savu periodu, cik lemts augt,” pastāstīja saimnieks.

Situācija Latvijā tomēr ir atšķirīga. Kartupeļu novākšanas laiks ir aizkavējies, norādīja biedrības „Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība” valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

„Uzsākšana ir ieilgusi, lielā darba duna nav sākusies, drīzāk mazjaudīga.

Lauki daudzviet ir par slapju, lai pa tiem ietu kombaini. Aizkavējusies graudaugu novākšana, lai cik solīja lielas ražas. Nav arī apsēti vēl ziemāji, zemnieks ķer un grābj, ko var, un kartupeļi nav pirmais,” norādīja Kraukle. Arī raža nebūs tik laba, kā varētu vēlēties.

„Pagājušā gadā bija labas ražas, šogad tā nebūs. Latvija ir maza, bet pietiekami liela, lai situācija būtu dažāda; ir kraupis un tukši vidi, raža būs mazāka. Bumbuļu skaits nav tāds, kā vēlētos,” norādīja Kraukle.

Arī Guntis Silenieks cerējis, ka kartupeļi būs lielāki, taču viņa laukos situācija ir labāka nekā pērn.

Zemnieks pastāstīja, ka kartupeļus audzē 16 hektāru lielā platība, kas nav daudz, taču pietiekami, lai nodarbotos ar sēklas kartupeļu audzēšanu.  

„Atšķirība ir ļoti liela, tie ir pārbaudīti pret slimībām. Tādas iespējas sertificētai sēklai nepastāv. Jaunās sēklas tiek ievestas no Eiropas par ļoti augstu cenu,” stāstīja Silenieks. 

Zemnieks gan norādīja, ka cilvēki Latvijā kļūdās, ja domā, ka klasiskās šķirnes 'Vineta' vai citas, ir pašmāju lolojums, tā gluži nav.  

„Mums ir astoņas šķirnes. Tas ir pietiekami, jo katra ir jānorobežo. Nosaukumi it kā latviski 'Vineta' , 'Laura', bet tās visas ir ārzemju šķirnes. Eksperimentējam, katru gadu vienu jaunu izvēlamies. Ja nepatīk, ņemam nākošo,” norādīja saimnieks. 

Sēklas kartupeļu audzēšanai ir sava specifika un tendences. Par tām pastāstīja kartupeļu audzētāju biedrības pārstāve:

„Jaunas šķirnes ienāk katru gadu. Ir būtiska tendence – izturība pret slimībām, piemēram, lakstu puvi. Ir labas pārtikas šķirnes, kas neslimo ar lakstu puvi.” 

Pret slimībām izturīgas šķirnes būs ļoti svarīgs aspekts, sprieda biedrības pārstāve, jo kartupeļu audzētājiem būs jauni izaicinājumi saistībā ar zaļo politiku un centieniem ierobežot augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti