Latvija sniega krabju kuģa lietā vērsīsies tiesā ar prasību pret EK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija lietā par Norvēģijā arestēto Latvijas zvejas kuģi "Senator" vērsīsies tiesā ar prasību pret Eiropas Komisiju (EK), otrdien, 24. aprīlī, pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Viņš informēja, ka valdība uzklausīja Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā minēti tālākie soļi situācijas risināšanai. Ministri vienojušies iesniegt prasību pret EK, un prasība tiks izstrādāta līdz maija vidum.

Kučinskis skaidroja, ka prasība pret EK tiks iesniegta saistībā ar to, ka EK nerīkojās, lai aizsargātu Latvijas zvejnieku intereses.

"Atļauju zvejot mūsu zvejniekiem izsniedz EK, tāpēc arī tai bija jāveic pasākumi, lai palīdzētu risināt šo jautājumu," uzsvēra Ministru prezidents.

Ministru prezidents Māris Kučinskis
00:00 / 00:44
Lejuplādēt
"Licenci un atļauju mūsu zvejniekiem zvejot deva Eiropas Komisija, tāpēc arī Eiropas Komisijai pēc šī kuģa aresta bija jāveic pasākumi, lai palīdzētu to risināt," norādīja premjers. "Tieslietu ministrijas informatīvajā ziņojumā šādi soļi tika piedāvāti, un Ministru kabinets to atbalstīja. Šobrīd tiks sagatavota prasība, ar ko Ministru kabinets tiks iepazīstināts maija pirmajā pusē, tad arī tiks iesniegta prasība. Domāju, ka tas stimulētu Eiropas Komisiju vairāk strādāt šajā jautājumā," pauda valdības vadītājs.

Prasību plānots iesniegt Eiropas Savienības (ES) Tiesā.

KONTEKSTS:

2017. gada janvārī pie Norvēģijas krastiem tika arestēts Latvijas sniega krabju kuģis. Latvija uzskatīja, ka Norvēģija ierobežo zvejas iespējas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, pārkāpj starptautiskos līgumus un nosūtīja uz Oslo notu. Zvejnieki savus zaudējumus lēš vairāk nekā 100 miljonu eiro vērtībā un ir noskaņoti kareivīgi – kopā ar valsti ir gatavi ne tikai aizstāvēt zvejas tiesības, bet arī piedzīt kompensācijas.

Latvijas uzņēmējiem piederošais krabju zvejas kuģis "Senator", kas arestēts par it kā nelicencētu krabju zveju Norvēģijas Svalbāras arhipelāga ūdeņos, stāv Norvēģijas ostā. Kuģa komanda ir mājās, un to pieskata vien trīs cilvēku apkalpe. "Senator" bija pirmais Latvijas un arī ES kuģis, kas centās zvejot krabjus Svalbārā. Tā arests pārvilka treknu svītru arī citu Latvijas zvejnieku cerībām par zvejas sezonas sākumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti