Latvijā sarūk viltoto eiro īpatsvars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijā atklāto viltoto eiro banknošu un monētu skaits arvien samazinās, informē Latvijas Banka, atsaucoties uz Eirosistēmas pārskatu.

Šā gada pirmajā pusē Latvijā no apgrozības izņemtas 120 viltotas eiro monētas un 530 viltotas banknotes, galvenokārt – 20 un 50 eiro banknotes. Salīdzinājumam – pērn Latvijā tika konstatētas gandrīz 1500 viltotas naudas zīmes, bet aizpērn – 1550 viltotas naudas zīmes.

“Latvija nekad nebija viltotāju mērķa objekts, jo tas vairāk saistīts ar ekonomiskiem procesiem. Valstīs, kur ir lielās ekonomikas, viltojumu skaits ir krietni lielāks nekā Latvijā,” komentē Latvijas Bankas naudas drošības eksperts Aleksandrs Antiņš.

Latvijas Bankas naudas drošības eksperts Aleksandrs Antiņš
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

Arī eirozonā konstatēto eiro viltojumu skaits ir būtiski sarucis. Situācija vēl vairāk varētu uzlaboties pēc 2017.gada 4.aprīļa, kad apgrozībā plānots laist jauno 50 eiro banknoti. “Jaunās sērijas ieviešanai pamatmērķis ir uzlabot drošības sistēmu banknotēm, lai lietotājiem būtu vieglāk atpazīt, lietot šo naudu,” saka Antiņš.

Patlaban visizplatītākie viltojumi ir tieši 50 eiro banknotes – šā gada pirmajā pusgadā Latvijā konstatēto viltotas naudas zīmju vidū to īpatsvars sasniedz 48,2%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti